בינה מלאכותית טכנולוגיית יהלומים

האם AI יחולל מהפכה בתעשיית היהלומים?

כמה ארגונים בתעשיית היהלומים כבר מודים בכך, אחרים עדיין מכחישים. אך אין כמעט ספק ש-AI (בינה מלאכותית) מכה גלים בתעשייה. כיום כבר נעשה שימוש ב-AI בכמה תחומים של דירוג יהלומים, וברור כי המגמה רק הולך להמשיך ולהתרחב.

 

את ההודעה של GIA (המכון הגמולוגי האמריקאי) בחודש יולי, כי המכון יצמצם מאות תקנים, צריך להבין בהקשר זה, של פיתוחי AI לצורך דירוג יהלומים. במבט לאחור, זה לא צריך להפתיע. עברו כבר שלוש שנים מאז שמעבדת הדירוג והמחקר המובילה בתעשיית היהלומים העולמית, חברה לענקית המחשוב IBM, על מנת לפתח טכנולוגיות מבוססות-AI לדירוג יהלומים.

 

ל-GIA יש יתרון גדול באימוץ מערכות דירוג מבוססת AI, כי מאגר הנתונים של המעבדה כולל את המאפיינים של מיליוני יהלומים שדורגו במעבדות ה-GIA ברחבי העולם, בעשרות שנות פעילותה. על פי ההערכות, ה-GIA מדרגת מדי שנה כ-4 מיליון יהלומים, נתון המצביע על כמות המידע העצומה שבידיה, בנוגע לטווח עצום של יהלומים. 

 

גמולוג בודק יהלום 144 קרט

 

למה הגיוני להיעזר ב-AI לדירוג יהלומים?

 

בדומה לכל אנשי מקצוע אחרים, גם מדרגי יהלומים מניחים כל הזמן הנחות. ובדומה לעובדים בכל תחום אחר, יש להם ימים פחות טובים, ונושאים שונים משפיעים על הביצועים שלהם ביומיום. לכן, קל להבין מדוע יש לפעמים טעויות בתעודות הדירוג.

 

ישנן דעות שונות, הכרעות גבלויות, וימים שבהם לאנשים יש פחות סבלנות או שהם תחת לחץ, בשל עניינים אישיים, וזה מוביל לטעויות.

 

כתוצאה מכך, במספר רב של מקרים, מעבדות שונות יתנו לאותו יהלום דירוג שונה. לעיתים קרובות, אפילו אותה מעבדה תעניק לאותו יהלום דירוג שונה, כשיוגש לבדיקה מחדש. מדרגים שונים, דירוגים שונים. .

 

סוגיה נוספת שמונעת מהמדרגים לספק תוצאות איכותיות באופן עקבי, שאותה דווקא ניתן לתקן בקלות, כפי שאומר יהלומן ותיק, היא התאורה בשטחי המעבדה. "למדרגי יהלומים יש עבודה קשה מאוד. מעבדות הן מעין אזור דמדומים, כי יש בהן תאורה מאוד עמומה, כדי להפחית השתקפויות, וצוות המעבדה מקדיש זמן רב לבדיקות באמצעות מיקרוסקופ, המאמצות את עיניהם".

 

בשל העלייה במכירות אונליין של יהלומים לא משובצים ושל תכשיטי יהלומים ב-10-15 השנים האחרונות, במגמה שצפויה להתחזק, עולם המסחר מסתמך במידה רבה על כך שתעודות דירוג היהלומים יהיו מדויקות ועקביות. העקביות חשובה במיוחד, ולכן למעבדות יש מכשור מתקדם, שמציע את ההדירות [היכולת לקבל את אותן תוצאות שוב ושוב] של ה-AI.

 

שרין טכנולוגיות יהלומים תוכנה
שרין טכנולוגיות

מנכ"ל חברת טכנולוגיות היהלומים הישראלית שרין (Sarine), דיוויד בלוק (David Block), מאמין כי בבוא העת, AI יוכל לדרג את כל ה-4C's. הדירוג האוטומטי של כל הפרמטרים הרלוונטיים של היהלום, יהיה מדויק בהרבה מדירוג ידני. AI יוביל לדירוג עקבי, שאינו תלוי ברגשות שמדרגי יהלומים באים איתם למעבדה. כלומר, אותו יהלום יקבל בדיוק את אותו דירוג, שוב ושוב. 

 

זה לא יקרה בין לילה. מכשירי הבדיקה צריכים עדיין ללמוד עוד כדי להיות מדויקים, בהתבסס על בדיקות העבר. הטכנולוגיה נכון להיום אמנם יודעת לדרג צבע, ניקיון, פלואורסצנטיות, סימטריה ואיכות ליטוש באופן עקבי, אך ניצבים בפניה אתגרים בעתיד, הנוגעים לאיכות הליטוש, מידת ה'חלביות' של יהלומים, ונושאים נוספים כמו גווני צבע, שנכון להיום ל-AI אין מאגר נתונים מספיק רחב להתבסס עליו.

 

לכן, עדיין נדרשת התערבות אנושית, ועם זאת אין כמעט ספק כי ה-AI יקטין משמעותית את מספר העובדים בעולם המסחר.

 

גורמים חיצוניים, פרספקטיבה חדשה

 

מה הגיוני יותר מלהיעזר בכישורים ובניסיון של אנשי מקצוע ותיקים בענף היהלומים, כדי לפתח כלי AI לעולם המסחר? באופן אירוני, התשובה היא לגייס דווקא אנשים מחוץ לתעשייה. 

 

הסיבה הפשוטה לכך היא שגורמים חיצוניים יכולים להביא איתם פרספקטיבה שונה לגמרי. הם עשויים לראות לא רק את העצים, אלא גם את היער, במקומות שבהם אנשי מקצוע יראו את הפרטים, יותר מאשר את התמונה הגדולה. 

 

בלוקצ'יין ביטקוין מטבע דיגיטלי

טכנולוגיות חדשות, כמו בינה מלאכותית, לא מתקיימות בחלל ריק. כדי להיעזר בהן ולשלב אותן ביעילות בעולם המסחר ביהלומים, נדרש גורם אנושי. אך האם חברות עושות מספיק כדי לפתות אנשים עם כישורים מתאימים לתעשיית היהלומים?

 

פרספקטיבה חדשה היא גורם קריטי ליצירת טכנולוגיות חדשניות ופורצות דרך, ולכן צריך לגייס אנשי מקצוע מתחומים כמו פינטק, איקומרס, ומחקר AI. חוסר ההיכרות שלהם עם התעשייה, מאפשר לחברות היהלומים להעלות שאלות בנוגע לסטנדרטים המקובלים. זהו אחד הצעדים של מעבדות גמולוגיות, המאפשר להן לפתח טכנולוגיות מתקדמות.

 

שימושים אחרים ב-AI

 

חברת היהלומים כרומה (Chroma Diamonds), השייכת לחברת BRD מאנטוורפן, נעזרת בטכנולוגיית AI מוגנת בסימן רשום ופטנט, כדי לדרג יהלומי פנסי צבעוניים. החברה גם יצרה מערכת המבוססת על למידת מכונה, שיודעת לצפות את דירוגי הצבעים של כל היהלומים המלוטשים שניתן לייצר מחבילה נתונה של יהלומי גלם.

 

בתוך כך, יצרנית יהלומי המעבדה Adamas One רכשה השנה חלק מחברת NexGenAI Solutions, המתמחה בתחום ה-AI. חברת יהלומי המעבדה מתכננת להיעזר בטכנולוגיית ה-AI הזו כדי לבצע אופטימיזציה לייצור יהלומי המעבדה שלה, לעיצוב תכשיטים חדשים, ולייעול של הליכי שיווק. 

 

"בינה מלאכותית היא טכנולוגיה פורצת דרך, שזוכה בצדק לעניין רב בסביבת המקרו העסקית הנוכחית, ובתרבות בכללותה", מסר מנכ"ל החברה, ג'יי גרדינה (Jay Grdina). "ההשקעה והשותפות מאפשרות לנו להטמיע באופן אסטרטגי את ה-AI בעסק שלנו, כדי למקסם את התוצרת, היעילות, היצירתיות והערך".

 

יהלומי גלם מועצת היהלומים הטבעיים
יהלומי גלם

מבט לעתיד

 

איך תעשיית היהלומים עשויה להיראות בעוד 10 או 20 שנה?

 

ראשית, מספר האנשים העוסקים במיון ודירוג יהלומים צפוי לרדת באופן משמעותי. מסחר היהלומים מחפש דרכים לצמצם עלויות מאז תחילת שנות ה-2000, ואפילו לפני כן, וזאת בשל התחרות הרבה במכירת יהלומים מלוטשים, ושולי הרווח הצרים מאוד לפעמים.

 

זו כמובן אחת הסיבות העיקריות לכך ש-90% מהיהלומים בעולם, במונחי נפח, נחתכים ומלוטשים בהודו. בישראל, בלגיה וארצות הברית נרשמה ירידה חדה במספר עובדי ייצור היהלומים, החל משנות ה-80 שלך המאה הקודמת, בשעה שהייצור עבר למרכזי יהלומים הרבה פחות יקרים באסיה. לצד הודו, ייצור היהלומים עבר גם לווייטנאם, לאוס, תאילנד וסין.

 

בשנים אלו, הדור המשמעותי האחרון של ממייני ומדרגי יהלומים מתחיל לצאת לגמלאות. אפשר להניח כי חברות דירוג יהלומים במערב לא יחליפו אותם בדור חדש של מדרגים, בעיקר בשל העלות הגבוהה של הכשרה והדרכה של אנשי צוות.

 

אופן הפעילות של חברת יהלומים בעתיד, כמעט ללא התערבות אנושית, עשוי להיות כזה:

 

• יהלומים לקנייה יונחו בכלי שבודק במהירות אם הם מתאימים לקריטריון הייצור של החברה – ה-4C's. יהלומים לא מתאימים יסוננו החוצה כדי להחזירם למוכר

 

• היהלומים המתאימים יועברו לשלב התכנון לשם חיתוך, ויקבלו כך אחד מספר לטובת החיתוך והליטוש הנדרשים

 

• היהלומים יועברו לחיתוך וליטוש אוטומטיים

 

• אחרי חיתוך וליטוש, היהלומים יועברו לבקרת איכות ממוחשבת

 

• היהלומים יצולמו באמצעות וידיאו 360 מעלות, כדי לייצר הדמיה מושלמת עבור לקוחות פוטנציאליים 

 

• בסוף התהליך, החברה תעביר את היהלומים לדירוג במעבדה, או תיעזר בשירות דירוג אונליין שיפיק דוח מפורט ביותר בנוגע למאפיינים של היהלום, במקום דוח +4Cs הבסיסי המופק כיום

 

• הדוחות יועלו אוטומטית לאתר ולרשימות המלאי אונליין של החברה, כדי לשלוח ללקוחות שהמערכת יודעת כי מחפשים יהלומים מהסוג המתאים 

 

• תכניות AI יסייעו גם לזהות לקוחות פוטנציאליים חדשים, שיקבלו את רשימות המלאי אונליין באמצעות פלטפורמות שונות, כגון אינסטגרם, פייסבוק, Slack, אימייל רגיל וכלים נוספים

 

• היהלומים יגיעו עם המלצות בנוגע לסוגי התכשיטים שהכי מתאימים להם 

 

• היהלומים יעברו לאריזה, כשכל יהלום יגיע עם דוח על משקלו ומאפייניו האחרים. המשלוח ללקוחות מרחבי העולם יתבצע באופן אוטומטי

 

שרין טכנולוגיות טבעת יהלומים
שרין טכנולוגיות

סיכום

 

כל אלו הן רק חלק מהאפשרויות ש-AI עשוי לאפשר. מבחינה מסוימת, זה לא נראה דרמטי. אולם שינויים שאנחנו לא יכולים אפילו לדמיין, עשויים לצוץ בעתיד הלא רחוק מדי. אחרי הכל, חוץ ממעט אנשים בענף הטכנולוגיה, מי היה מוכן להשפעה העצומה של ChatGPT?

 

זה מעלה גם נקודה מעניינת: ה-ChatGPT אמנם קיבל פרסום עצום, ומספר גדול מאוד של אנשים מרחבי העולם נרשמו וממשיכים להירשם לשירות, אך החסרונות התגלו במהירות.  הוא מייצר טקסטים תפלים לעיתים קרובות, שמסגירים כי יוצרו על ידי תוכנה, וחסרים את המגע האנושי הדרוש כדי לשכנע אנשים לבצע את הפעולה הרצויה.

 

במילים אחרות, השינויים שחלק מהשחקנים בתעשיית היהלומים בטוחים שיתרחשו בשל ה-AI, יכולים גם לא להתממש, או להידחות על ידי עולם המסחר ביהלומים. 

 

מאת אברהם דיין (Abraham Dayan), פורסם באתר Rough&Polished

 

 

כתבות נוספות בנושא

דילוג לתוכן