טבעת נישואין זהב יהלומים

יו"ר GJEPC: אין מחסור בגלם, האתגר הוא הביקוש העולמי

יו"ר המועצה לקידום ייצוא אבני החן והתכשיטים בהודו (GJEPC), ויפול שאה (Vipul Shah), ניצב בחזית הפעילות להגדלת ייצוא היהלומים מארצו, והצליח לחזק את קשריה עם חברות כרייה וגופי מסחר ביהלומים. בריאיון שהעניק לאחרונה ל-Rough&Polished, התייחס שאה לאתגרים השונים שעמם מתמודדת תעשיית אבני החן והתכשיטים בהודו.

 

מה מצבה הנוכחי של תעשיית היהלומים בהודו, לאור המחסור בגלם והשפעתו על היצרנים? יבוא הגלם וייצוא המלוטש מהודו נחלשו בצורה ניכרת. מה דעתך?

 

אין מחסור בגלם אצל חברות הכרייה, אך קיים אתגר עולמי בביקוש. התעשייה מתמודדת עמו בעזרת קידום גנרי של יהלומים. יצרני יהלומים בהודו נוקטים בזהירות כדי להתאים את המלאי לביקוש, במיוחד בשווקי ייצוא מרכזיים כמו ארה"ב וסין, המושפעים מהאינפלציה וההאטה הכלכלית של 2023. עם זאת, נרשם ביקוש סביר לתכשיטי יהלומים בארה"ב במהלך עונת החגים, במגמה חיובית עבור התעשייה. אנחנו מקווים שגם בסין, המהווה שוק חיוני נוסף ליהלומים, הביקוש יעלה במהלך החגיגות לרגל השנה הסינית החדשה, שנמשכות כשבועיים. 

 

למרות הסימנים המעודדים האלו, יש לציין כי ייצוא היהלומים החתוכים והמלוטשים מהודו ירד באפריל-דצמבר 2023 בשיעור שנתי של 28.7%. כמו כן, ייבוא הגלם להודו התכווץ ב-23.51% לעומת התקופה המקבילה אשתקד. 

 

מפעל ליטוש יהלומים הודו

 

ענף ייצור יהלומי המעבדה בהודו מצליח למדי, אך נראה כי המחירים יורדים. איזה שינויים אתה צופה בענף זה בעתיד? 

 

כשהייצור עולה, המחירים יורדים. זה כך לא רק בענף יהלומי המעבדה בהודו. זה היה צפוי, לאור שפע יהלומי המעבדה המיוצרים כיום. עם זאת, המחירים הגיעו כעת לנקודה שבה לא ניתן להוריד אותם עוד, לאור עלויות הייצור. עבור לקוחות מהמעגל השני והשלישי, יהלומי מעבדה הם חלופה מושכת למימוש הרצון שלהם לרכוש יהלום. נראה כי יהלומי מעבדה מושכים לקוחות מסוג מסוים, ומהווים קטגוריה נפרדת.

 

כמה מהשווקים הבינלאומיים, במיוחד השוק האמריקאי, רשמו ביקוש חיובי ליהלומי מעבדה בעבר. אך ירידת המחירים גורמת לתנודתיות בביקוש, ויש גורמים שטוענים כי מדובר במצב זמני. מה דעתך?

 

כמו שאמרתי, המחירים של יהלומי מעבדה הגיעו לסף שממנו לא ניתן לחתוך עוד, בשל עלויות הייצור. למרות התנודתיות, יהלומי מעבדה ימשיכו לשגשג כקטגוריה נפרדת של מוצרים. קיים ככל הנראה בסיס לקוחות ספציפיים, שימשיכו לרכוש יהלומי מעבדה. 

 

תכשיטי זהב יהלומים הודו

 

גישתן של מדינות ה-G7 למלחמה באוקראינה, ולסנקציות על אלרוסה (Alrosa) שהוטלו בעקבותיה, השפיעה לא רק על יצרני היהלומים בהודו, המתמודדים עם מחסור בגלם, אלא על כל שווקי היהלומים והתכשיטים בעולם. האם ממשלת הודו יכולה לסייע ב'סורסינג ישיר' של גלם מחברות כרייה אחרות, על ידי שינוי מדיניות המס למשל?

 

אין מחסור ביהלומי גלם, אך יש אתגרים לוגיסטיים להביא גלם ישירות להודו. הודו הקימה אזורי סחר חופשי (SNZ) במומביי ובסוראט, על מנת להגדיל את זמינות הגלם, על ידי מתן אפשרות לחברות כרייה זרות למכור יהלומים ישירות ליצרנים בהודו, באזורי הסחר החופשי. אולם נכון להיום, אסור למכור יהלומי גלם באזורי סחר חופשי. וזו הדרישה של ה-GJEPC מזה זמן – לאשר בחקיקה מכירה של יהלומי גלם באזורי הסחר החופשי.

 

איך ענף התכשיטים ההודי מתמודד עם ההאטה בייצור יהלומים? לפי חלק מהדיווחים, הביקוש המקומי לתכשיטי זהב צפוי לגדול, ויותר אבני חן ויהלומי מעבדה ישובצו במקום יהלומים טבעיים, במהלך עונת החתונות והחגים המתקרבת. מה דעתך? 

 

מזה מאות שנים, זהב הוא הבחירה המועדפת על כלות, מכמה סיבות מוכרות היטב. למרות שינוי במגמות, אנחנו מאמינים שקונים המודעים לנושא הערך ימשיכו לבחור בזהב וביהלומים טבעיים, השומרים על ערכם לאורך שנים.

 

בדיקת יהלומים הודו

 

תערוכת IIJS שנערכה לאחרונה הייתה טובה למדי, על פי הדיווחים. אולם לאור ההאטה בארה"ב ובסין, האם לדעתך ייצוא היהלומים הטבעיים ויהלומי המעבדה מהודו ייפגע בחודשים הקרובים? 

 

בארה"ב, נרשם ביקוש חזק בעונת החגים, אשר תרם לעלייה בביקוש ליהלומים ותכשיטי יהלומים. גם בסין, המהווה יעד חשוב נוסף לייצוא יהלומים, אנו צופים עלייה בביקוש במהלך חגיגות השנה הסינית החדשה, שנמשכות מה-11 בפברואר עד סוף החודש. עם זאת, הביקוש הכולל ב-2024 תלוי בכמה גורמים, כולל אירועים גיאו-פוליטיים כמו מלחמות, שעשויה לעצב באופן משמעותי את סביבת העסקים העולמית.

 

אילו אתגרים והזדמנויות ניצבים בפני ענף היהלומים והתכשיטים בהודו בשנת הכספים 2024-25, ולאן פני התעשייה ההודית בעתיד? 

 

ייצוא היהלומים והתכשיטים מהודו תורם כ-9% לסך ייצוא הסחורות מהמדינה, ומעסיק קרוב ל-5 מיליון איש. האתגרים שעמם אנחנו מתמודדים כוללים האטה כלכלית ביעדי ייצוא מרכזיים, חששות גיאו-פוליטיים, אתגרי ביקוש גלובליים, וזמינותה של סחורה פטורה ממס. התעשייה צריכה להתמודד גם עם השפעת הסנקציות של ה-G7 על יהלומים שמקורם ברוסיה.

 

בכל הנוגע להזדמנויות, לתעשייה יש פוטנציאל ענק להגדיל את השווקים המקומיים והבינלאומיים שלה, מאחר שהודו צפויה להוביל את הביקוש העולמי ליהלומים טבעיים בשנת 2024, בזכות מצבה הפיננסי האיתן, והשינויים הדמוגרפיים במדינה. התעשייה יכולה גם ליהנות מהתערבות ממשלתית במדיניות, כמו השקעות בתשתית מודרנית, מתן תמריצים לייצוא וייצור, ומימון מענקי מחקר בתחום יהלומי המעבדה. התעשייה גם ממנפת את כוחה בעיצוב, אומנות וחדשנות, כדי ליצור מוצרים ושירותים בעלי ערך מוסף לצרכנים.

 

מאת ארונה גאיטונד (Aruna Gaitonde), עורך חטיבת אסיה, Rough&Polished

 

בורסת יהלומים סוראט הודו

כתבות נוספות בנושא

דילוג לתוכן