יהלומים מלוטשים עגולים

מחירי היהלומים צפויים להתאושש ב-2024

תעשיית היהלומים התמודדה עם שנה מאתגרת ב-2023, שבה מחירי הגלם ומחירי היהלומים המלוטשים רשמו ירידה משמעותית בשל האטה בביקוש ועודף היצע. עם זאת, ניתן להבחין בסימנים לתפנית במגמה, לאחר שהמחירים בכמה סגמנטים בשוק התאוששו בחודשיים האחרונים, בין היתר בזכות המאמצים לצמצום ההיצע מצד חברות כרייה, סיטונאים ולוטשים, ובזכות עונת חגים טובה מהצפוי. 

 

לקראת סוף 2023, המחירים בקטגוריות מסוימות של יהלומים מלוטשים רשמו התאוששות קלה (אך ניכרת), כפי שעולה מנתוני חברת המחקר פול זימניסקי. התאוששות זו באה בעקבות שנת התפכחות כואבת במחירי הגלם והמלוטש, אחרי תקופת שיא בביקוש ובמחירים בשנים 2021 ו-2022.

 

הזינוק בביקוש ליהלומים בתקופת הקורונה הוביל למחסור ממשי בהיצע, ולחידוש מלאי אגרסיבי בעולם המסחר במחצית השנייה של 2022 ובתחילת 2023. אולם כאשר מנועי הביקוש שינו כיוון, זה יצר לחץ על המחירים. 

 

מחירון יהלומים - דצמבר 2023 (Paul Zimnisky)
מחירון יהלומים – דצמבר 2023 (Paul Zimnisky)

לדוגמה, בשנת 2023, מדגימת יהלומים מלוטשים במשקל 0.3 עד 1.5 קרט (בקרב קמעונאים), הנמכרים היטב, עולה כי המחירים איבדו 10% עד 20% מערכם בחישוב שנתי – והמחירים הסיטונאיים נחלשו בהתאם. מחירי יהלומי הגלם, כפי שתועדו במחירון יהלומי הגלם העולמי של פול זימניסקי, רשמו ירידה של 16% נכון לתחילת דצמבר, והמחירים כעת נמוכים ב-25% משיא כל הזמנים שנרשם ברבעון הראשון של 2022.

 

בחודש ספטמבר, כמה ארגונים של יצרני יהלומים בהודו עצרו מיוזמתם את רכישות הגלם למשך חודשיים, החל מה-15 באוקטובר. זה הזכיר מהלכים דומים שננקטו בימים הראשונים של מגפת הקורונה, ובמהלך המשבר הכלכלי העולמי לפני כעשור וחצי. במקרים קודמים, פעולה זו הצליחה לאזן בין הביקוש וההיצע, והוכיחה עצמה ככלי יעיל לבלימת ירידות מחירים.

 

כיום, המאמצים של יצרנים ולוטשים, התמיכה בצמצום ההיצע מצד חברות הכרייה המובילות, ובהן דה בירס (De Beers) ואלרוסה (Alrosa), ומצב הביקוש העולמי שנראה טוב מהצפוי בימים הראשונים עונת הקניות לרגל החגים של סוף 2023, עשויים לחזק את מחירי היהלומים.

 

יהלומי גלם טבעיים

בשמונת השבועות האחרונים (עד 2 בדצמבר), מחירי יהלומי הגלם נותרו ללא שינוי – הפסקה טכנית במגמת הירידה במחירים שנרשמה במהלך רוב 2023. סימן מעודד נוסף מגיע מקטגוריות מלוטש מסוימות (ברמה הקמעונאית) שרשמו עלייה חד-ספרתית בינונית בתקופה זו – ובמיוחד יהלומים איכותיים יותר במשקל 0.3 קרט ו-0.5 קרט, לדוגמה.

 

במבט קדימה ל-2024, צפויה התאוששות הן במחירי הגלם והן במחירי המלוטש.

 

בתחילת השנה הבאה, הביקוש צפוי לעלות כחלק מחידוש מלאי עונתי. אך ההיצע שלא נמכר בסוף 2023 צפוי להגיע לשוק ולקזז כל אפשרות למומנטום אמיתי של עליות מחירים. עם זאת, עד אמצע השנה עשויה להירשם התאוששות ניכרת יותר במחירים, בשל השפעתם המצטברת של מאמצי הסיטונאים והיצרנים לשמור על רמות ההיצע, כשברקע אותו היצע יושפע כנראה גם מסנקציות נוספות שמדינות במערב צפויות להטיל על יהלומים מרוסיה. 

 

כריית יהלומים במכרה יהלומים

אך גם לאור תמונת המצב זו, כדי שמגמת המחירים תהיה חיובית, יידרש ביקוש בריא ב-2024, ולייצר "נחיתה רכה" במובן המקרו-כלכלי העולמי, כפי שקורה בשווקים הפיננסיים. הביקוש בסין, שוק הצרכנות השני בגודלו של תעשיית היהלומים, עדיין לא צפוי, בשעה שהמדינה מתמודדת עם האטה כלכלית מתמשכת, ועם מה שרבים רואים כמשבר מתהווה בתחום הנדל"ן למגורים ולמסחר.

 

עם זאת, ממשלת סין באופן מסורתי לא נרתעת ממדיניות של תמיכה כלכלית וצעדים לעידוד הצריכה כשהתנאים מצדיקים זאת. 

 

מאת פול זימניסקי. פורסם באתר GJEPC

 

טבעת אירוסין עם יהלום טבעי

כתבות נוספות בנושא

דילוג לתוכן