כרייה ידנית אלוביאלית

מנכ"לית ADPA: תהליך קימברלי צריך לשמור על מטרתו המקורית

תכנית ההסמכה של תהליך קימברלי (KPCS) צריך להמשיך ולהיאבק ביעילות במסחר ביהלומי מריבה, ולהגן על מטרתו ועקרונותיו המקוריים, ולא לעסוק בסוגיות החורגות מהמנדט שלו, כך אומרת אלה מוצ'מווה (Ellah Muchemwa), מנהלת איגוד מפיקות היהלומים באפריקה (ADPA), בריאיון Rough&Polished. 

 

מהאיגוד נמסר כי כנס מליאת קימברלי שנערך בזימבבואה לאחרונה היה "חזק ומוצלח", למרות הניסיונות של "מיעוט אגרסיבי", לדבריה, להכניס פוליטיקה לכנס על ידי העלאת סוגיות גיאו-פוליטיות שחורגות מהמנדט של הארגון, המשמש ככלב השמירה של ענף היהלומים. בדברים אלו, רמזה לדחיפה של מדינות המערב לדון ברוסיה.

 

מאז, מדינות ה-G7 הודיעו רשמית כי החל מינואר 2024, ייכנסו לתוקף הגבלות על ייבוא יהלומים (שאינם יהלומי תעשייה), אשר נכרו, עובדו או הופקו ברוסיה. ב-1 במרץ 2024, ייכנסו לתוקף הגבלות נוספות גם על ייבוא יהלומים מרוסיה, אשר עובדו במדינות צד שלישי. 

 

יהלום גלם סלע קימברליט

 

מהו ה-ADPA?

 

איגוד מפיקות היהלומים באפריקה הוא ארגון בין-ממשלתי ורב-לאומי, שחברות בו רוב המדינות מפיקות היהלומים באפריקה, ו/או מדינות באפריקה בעלות פוטנציאל להפיק יהלומים בעתיד. הארגון הוקם ב-2006, אחרי חתימת הצהרת לואנדה באנגולה, שעליה חתמו 18 מדינות.

 

מהם יעדי האיגוד?

 

לקדם שיתופי פעולה ועזרה הדדית בנושא פוליטיקה ואסטרטגיה בקרב המדינות החברות, בתחומים של חיפוש, כרייה, חיתוך, ליטוש ומסחר ביהלומים.

 

לאמץ פתרונות משפטיים מותאמים למדינות החברות, בנושאים הקשורים לחיפוש, כרייה, חיתוך ומסחר ביהלומים, שבהם המדינות צברו ניסיון חשוב ובעל ערך.

 

לפתח משאבי אנוש ולקדם שיתוף פעולה טכני הדדי בנושאי מדיניות ואסטרטגיות, לקידום תעשיית היהלומים.

 

להפוך את יהלומי המריבה, ככל שישנם כאלו, ליהלומים התורמים לשלום ולפיתוח בר-קיימא, באמצעות דרישות המינימום בתכנית ההסמכה של תהליך קימברלי.

 

יהלומי גלם מועצת היהלומים הטבעיים

 

איך האיגוד מעודד שיתוף פעולה בין המדינות החברות?

 

איגוד מפיקות היהלומים באפריקה מעודד שיתוף פעולה בעזרת דיונים קבועים ושיתוף מידע בנושא מדיניות ואסטרטגיות לאורך כך שרשרת הערך של ענף היהלומים, ובסוגיות החשובות לחברים ולמשקיפים בארגון. 

 

מהו התפקיד של הארגון בפורמליזציה ושילוב כורים ידנית וחברות כרייה קטנות בתעשיית היהלומים?

 

האיגוד ממלא תפקיד חשוב ביישום המדיניות, האסטרטגיות, התקנות והחוקים למיקסום ההכנסות מכל הפקת היהלומים, כולל הפקה ידנית, לטובת כל המדינות החברות. בנוסף, ברמה התפעולית, האיגוד מארח סדנאות עבודה לשיתוף מידע והדרכה, על מנת לחזק את היכולות של המדינות החברות שבהן מתבצעת כריית יהלומים ידנית.

 

מהי עמדת הארגון בנוגע לכנס היהלומים של ה-G7 והשלכותיו על המדינות המפיקות יהלומים?

 

האמצעים להפרדת יהלומים שהציע ה-G7 (כמה גרסאות) עוקפים, מערערים, ומחליפים את תפקידו של תהליך קימברלי. האיגוד מתנגד להגבלות שהוצעו, וליישום שלהן ללא דיונים פתוחים וכוללנים או הערכת סיכונים, כדי לקבוע איך קביעת אמצעי ההפרדה עלולה להשפיע על המסחר ביהלומים ממדינות החברות ב-ADPA, על תהליך קימברלי, ועל המוניטין של כלכלת היהלומים הטבעיים.

 

פרוטוקול היהלומים G7, הכולל אמצעים נוספים להפרדה בין יהלומים, יפגע בהכנסות של המדינות החברות ב-ADPA, כי הוא יגרום לשיבושים בשרשרת האספקה, ייקר עלויות, ויפגע ישירות בכורי יהלומים באופן ידני ובחברות כרייה קטנות, במדינות החברות באיגוד מפיקות היהלומים באפריקה.

 

זה יזיק גם לליטוש יהלומי הגלם במדינות המקור, כי יהיה צריך לשלוח את חבילת יהלומי הגלם קודם לאנטוורפן ואז להחזיר אותן למדינת המקור לשם ליטוש, מה שייקר את עלויות התהליך.

 

אלרוסה רוסיה כריית יהלומים

 

מהי עמדתו ותפקידו של תהליך קימברלי ברגולציה של המסחר ביהלומים?

 

איגוד מפיקות היהלומים באפריקה משמש כמשקיף בתהליך קימברלי, שהוא ארגון בעל מנדט עולמי לפקח על המסחר ביהלומים.

 

תהליך קימברלי רשום בעצרת הכללית של האו"ם, כיוזמה חשובה שפותחה לפני מעל 20 שנה, בתמיכתם המלאה של החברים והמשקיפים באיגוד מפיקות היהלומים באפריקה.

 

עם התקדמותו של תהליך קימברלי, חשוב כי נשמור על מטרתו ועקרונותיו המקוריים, כדי להבטיח כי ימשיך להיאבק ביעילות במסחר ביהלומי מריבה, מבלי לעסוק בסוגיות שהן במהותן מעבר למנדט שלו. 

 

התהליך הנוכחי של בדיקה ורפורמה צפויים לחזק את הכללים והתקנות של קימברלי. איגוד מפיקות היהלומים באפריקה שומר על מחויבותו לשמירה על היושרה והיעילות של תהליך קימברלי, לקידום הציות העקבי לעקרונות היסוד, ולעידוד המשתתפים לחזור לדיונים פרודוקטיביים תחת המטריה של תהליך קימברלי.

 

כריית יהלומים במכרה יהלומים

 

איך איגוד המפיקות באפריקה מאמת כי חבריו מצייתים לתהליך קימברלי?

 

לאיגוד מפיקות היהלומים באפריקה יש גישה דו-כיוונית בנוגע לציות לקימברלי.

 

האיגוד מעודד מיוזמתו ציות לקימברלי מצד המדינות החברות, ומציע סיוע טכני על מנת לסייע בהתמודדות עם האתגרים הכרוכים בעמידה בתקנות התהליך. 

 

האיגוד חבר בתהליך קימברלי כמשקיף, ופעיל בקבוצות עבודה רלוונטיות, על מנת לתמוך בחברים ובמשקיפים מטעמו.

 

מאת מת'יו ניוונגאווה (Mathew Nyaungwa), עורך חטיבת אפריקה, Rough&Polished

 

 

כתבות נוספות בנושא

דילוג לתוכן