משאיות במכרה יהלומים

3 הגורמים שישפיעו על היצע היהלומים הטבעיים ב-2024

הירידה במכירות יהלומי הגלם בחלקה האחרון של 2023, והחלטתה של הודו לאסור מרצון על ייבוא גלם למשך חודשיים, הובילו לאגירת מלאי אצל חברות הכרייה הגדולות דה בירס (De Beers) ואלרוסה (Alrosa). 

 

ברבעון הרביעי של 2023, שווי המכירות של דה בירס רשם ירידה שנתית של כ-70%, כלומר החברה צברה יהלומים בשווי מיליארד דולר. אלרוסה הפסיקה את כל המכירות באוקטובר-נובמבר, שבמהלכם צברה יהלומים בשווי מאות מיליוני דולרים.

 

חברות כרייה עצמאיות ופחות גמישות מבחינה פיננסית הצליחו למכור לפני סוף השנה את רוב המלאי שלהן. לדוגמה, חברת פטרה (Petra) מכרה בדצמבר יהלומי גלם בשווי כ-70 מיליון דולר, במחירים גבוהים בשיעור דו-ספרתי מהמחירים בחודשיים קודם לכן. גם חברת היהלומים בורגונדי (Burgundy Diamond Mines) מכרה יהלומים בשווי 170 מיליון דולר בחודשים האחרונים של השנה, וההנהלה אישרה כי מכרה את כל המלאי הזמין (להוציא יהלומים "מיוחדים") לפני סוף השנה.

 

לאור זאת, במחצית הראשונה של 2024 שתי ענקיות הכרייה צפויות לשחרר לשוק לפחות חלק מהמלאי העודף שצברו, בתגובה לכל סימן של התאוששות בביקוש. זה עשוי להגדיל את ההיצע הצפוי בשוק לתוך שנת 2024. 

 

יהלומי גלם טבעיים
Alrosa

במחצית השנייה של השנה, צפויות להתברר דינמיקות ההיצע לטווח הבינוני והארוך. בעקבות הפסקת הפעילות במכרה רנארד (Renard) הקנדי, והורדת תחזית הפקת היהלומים האחרונה של דה בירס, נראה כי הפקת היהלומים הטבעיים העולמית תסתכם השנה ב-117.5 מיליון קרט, ירידה שנתית של 3.5 מיליון קרט לעומת אשתקד, וצלילה של 18.5 מיליון קרט לעומת נפח הכרייה העולמי בשנת 2019, לפני מגפת הקורונה. 

 

גורם נוסף שלא ברורה השפעתו על השוק הן הסנקציות המתרחבות של המערב על יהלומים מרוסיה, שייכנסו למלוא תוקפן במהלך 2024. השפעתו המיידית של האמברגו עשויה להתברר כפחות חמורה מחלק מהתחזיות, אך המורכבויות בהחלט יורגשו בשרשרת האספקה, והסיכון לשיבושים הוא בגדר אפשרות ריאלית.

 

נכון לחודש מרץ, יהלומים מלוטשים במשקל 1 קרט שמקורם ברוסיה (כולל אלו המיוצרים מחוץ לרוסיה) ייפלו תחת הסנקציות של מדינות ה-G7, והאיחוד האירופי. בספטמבר, הסף יורחב כך שיכלול יהלומים ממשקל חצי קרט ומעלה. עם זאת, גם הורדת הסף לחצי קרט ומעלה, עדיין לא תכלול את רוב היהלומים מרוסיה במונחי נפח, וכ-30-40% משווי היהלומים ברוסיה, שבה הכרייה נוטה באופן לא פרופורציונלי לטובת יהלומים קטנים יותר.

 

גורם שלישי שישפיע על ההיצע, הוא מכרה לואל (Luele) באנגולה, שהכרייה המסחרית בו החלה לאחרונה, והפעילות בו תוגבר במהלך 2024. מפעל עיבוד של "שלב 1" עומד לקראת השלמה, ויאפשר למכרה להפיק עד 4-5 מיליון קרט בשנה. זה יהפוך את לואל למקור חדש וחשוב של יהלומים, בוודאי לאור הידללות רוב המכרות הקיימים. 

 

במסיבת עיתונאים שערכה ממשלת אנגולה בנובמבר 2023, נמסר כי כריית היהלומים בלואל עשויה להתרחב "בהדרגה", כאשר יתווספו שלבים נוספים למפעל, שעשויים לשלש את התפוקה הצפויה שלו. על פי המחקרים, לואל עשוי להכיל מעל 600 מיליון קרט יהלומים, ולפעול מעל 60 שנה. 

 

מאת פול  זימניסקי, אתר GJEPC

 

מכרה יהלומים לטסנג לסוטו
Gem Diamonds

כתבות נוספות בנושא

דילוג לתוכן