דה בירס מכרה יהלומים

דה בירס אופטימית – למרות הירידה במכירות היהלומים

חברת היהלומים דה בירס (De Beers) פרסמה את נתוניה הפיננסיים במחצית הראשונה של 2023, שהסתיימה ב-30 ביוני, ודיווחה כי מכירות יהלומי הגלם הסתכמו במהלך התקופה ב-2.5 מיליארד דולר, לעומת 3.3 מיליארד דולר במחצית הראשונה של 2022.

 

על פי הדיווח, הביקוש ליהלומי גלם הושפע מ"רמות מלאי גבוהות של יהלומים מלוטשים באמצע הערוץ בתחילת 2023, וכן מהמשך התנודתיות המקרו-כלכלית". בריאיון ל-Mining Weekly, סמנכ"לית הכספים של דה בירס, שרה קווילרס (Sarah Kuijlaars), התייחסה ל"תנודתיות" הזו, והסבירה כי "התנאים המקרו-כלכליים היו קשים יותר משהיינו רוצים. קל לשכוח ש-2021/2022 הייתה יוצאת מן הכלל בתעשיית היהלומים, ומאז נרשמה ירידה קלה. חשוב לזכור שבאותה תקופה הייתה תכנית תמריצים פיסקלית ארה"ב, וכשזו הלכה ונעלמה, הדבר הקשה על התנאים בשוק היהלומים".

 

לאחר מכן, היא הוסיפה כי "הביקוש מהודו היה חזק, אבל בסין קיווינו שהביקוש העצור יתממש, כמו שהיה בארה"ב, אך זה קורה לאט יותר ממה שציפינו, כך שבסך הכל תנאי המקרו היו קשוחים מבחינתנו במחצית הראשונה של השנה".

 

קונה ומוכרת בחנות תכשיטים בסין
קונה ומוכרת בחנות תכשיטים בסין

 

קווילרס הדגישה כי בחברה מאמינים ביסודות ההיצע והביקוש של ענף היהלומים לטווח ארוך, וציינה כי "אנחנו יודעים שהביקוש הולך לגדול. אנחנו יודעים שיותר אנשים ממעמד הביניים הולכים לרצות לרכוש יהלומים, וכי ההיצע ייתן מענה לצמיחה הזו בביקוש לטווח ארוך".

 

ללא שינוי משמעותי בהיקף המכירות ונפח הכרייה 

 

בחזרה לדוח הסיכום החצי שנתי של דה בירס, הפקת יהלומי הגלם של החברה לא רשמה כמעט שינוי לעומת מחצית השנה הראשונה החזקה של 2022, והסתכמה ב-16.5 מיליון קרט (לעומת 16.9 מיליון קרט שדה בירס הפיקה במחצית הראשונה של 2022). בבוצוואנה, הפקת היהלומים של דה בירס צמחה ב-9% ל-12.7 מיליון קרט, ובנמיביה הכרייה צמחה ב-21% ל-1.2 מיליון קרט. גם הפקת היהלומים בקנדה עלתה ב-9% ל-1.4 מיליון קרט. כריית היהלומים של דה בירס בדרום אפריקה, לעומת זאת, ירדה ב-59% ל-1.2 מיליון קרט , לעומת 2.9 מיליון קרט בתקופה המקבילה ב-2022, וזאת "בשל סיום הפעילות המתוכנן של כריית הבור הפתוח בוונשיה (Venetia) בדצמבר 2022". 

 

הכנסותיה של דה בירס הסתכמו במחצית הראשונה של השנה ב-2.8 מיליארד דולר, לעומת 3.6 מיליארד דולר במחצית הראשונה של 2022. מכירות יהלומי הגלם הסתכמו ב-2.5 מיליארד דולר, לעומת 3.3 מיליארד דולר במחצית הראשונה של 2022, בנתון אשר "משקף את היחלשות הביקוש". סך מכירות הגלם הסתכמו ב-15.3 מיליון קרט, בנתון דומה לזה שנרשם ב-2022. המחיר הממוצע לקרט שהשיגה החברה ירד ב-23% ל-163 דולר, לעומת 213 דולר לקרט במחצית הראשונה של 2022. נתון זה משקף "את הגישה הזהירה יותר של בעלי סייט, בכל הנוגע לתכנון ותזמון הרכישות שלהם, וזאת בשל חוסר הוודאות המקרו-כלכלית".

 

חנות תכשיטי יהלומים של דה בירס בלונדון
חנות תכשיטי יהלומים של דה בירס בלונדון

 

הרווח של דה בירס לפני ריבית, מיסים, פחת והפחתות (EBITDA) ירד ב-63% ל-347 מיליון דולר, בשל ירידה במחיר הממוצע לקרט יהלומים, והתייקרות עלויות התפעול. דה בירס הוסיפה כי התנאים המקרו-כלכליים "צפויים להישאר מאתגרים בטווח הקצר, ולהשפיע על הוצאות הצרכנים על תכשיטי יהלומים". עם זאת, החברה מסרה כי מותג התכשיטים De Beers Jewellers רשם ביצועים טובים במחצית הראשונה של השנה, כולל גידול דו-ספרתי במכירות של תכשיטי נישואין וקולקציות. המותג צפוי להמשיך ולהתמקד בפיתוח בסין.

 

סמנכ"לית הכספים של דה בירס אמרה בריאיון ל-Mining Weekly גם כי הסכם הכרייה ל-25 שנה שקיבלה דבצואנה (Debswana) חשוב מאוד לדה בירס, כי הוא מבטיח את גישתה "לנכסים מהשורה הראשונה, ולחלק ממכרות היהלומים הטובים בעולם […]".

 

היא התייחסה גם לקרן היהלומים לפיתוח (Diamonds for Development Fund) של דה בירס, ולהטבות שהיא תעניק לתושבי בוצוואנה, בהשקעה ראשונית של 75 מיליון דולר. היא הזכירה כי הקרן תנוהל באופן עצמאי ובנפרד מדה בירס, וכי "אתר הקרן פתוח בפני תושבי בוצוואנה, המוזמנים לעיין בפעילות הקרן, שתוכל להחליט איך להשקיע בעתידה של בוצוואנה".

 

מכרה יהלומים של דבצואנה בבוצוואנה
מכרה יהלומים של דבצואנה בבוצוואנה

כתבות נוספות בנושא

דילוג לתוכן