debeersdscn 40

עובדות משעשעות על יהלומים

מתי מופיעים יהלומים בפעם הראשונה בתכשיטים?

יהלומים לא תמיד שובצו בתכשיטים. היו אלו דווקא הפנינים ואבני החן שזכו לפופלריות גדולה יותר בתכשיטים בתקופות עבר. יש לזכור שעד המאה ה-17 לא ידעו ללטש יהלומים, בוודאי לא באיכות שיודעים כיום, והשימוש בהם נעשה בצורתם הגולמית. ליהלומי גלם יש צורות מיוחדות, אחת מהן, צורת התגבשות אופיינית של שתי פירמדות מחוברות בבסיס. הצורה המיוחדת של היהלום משכה את העין, וכיוון שממילא לא ידעו ללטשם – שובצה האבן בצורתה הטבעית.

 

הטבעות הקדומות ביותר הידועות הן מהמאה השלישית לספירה ברומא, שם שובץ היהלום בצורתו הטבעית בטבעת זהב.

 

פורטרט של אגנס סורל כמדונה עם ילד
צילום:Jean Fouquet

מי היתה אשת החצר הצרפתית שלא אהבה יהלומים?
במאה ה-6 לפני הספירה התגלו יהלומים לראשונה, אך כיוון שנחשבו יקרים ומיוחדים ביותר, הם שובצו עד שנת 1445 לערך בעיקר בכתרי מלכים, בחרבות גיבורים, ובגביעי אצילים. אגנס סורל היתה חביבת חצר המלוכה הצרפתית והפילגש הרשמית שארל השביעי,  ממנו נולדו לה שלוש בנות. סורל היתה דמות רבת השפעה, במיוחד על שארל, והיתה בעל טעם ראוותני במיוחד. היא נהגה "לשאול" תכשיטים מאוצר המלוכה ולהתקשט בהם בהופעתיה ובקבלות הפנים המפוארות. התכשיטים שובצו ביהלומים גולמיים לא מלוטשים, כך שהקצוות הלא מלוטשים פצעו את צווארה.

 

הפציעות לא הפריעו לסורל, שהמשיכה לענוד אותם באומץ, בלבד שתהיה זוהרת יותר מכל הנשים האחרות בחצר המלוכה. סורל נחשבה גם למובילה אופנתית והובילה אופנה של לבישת שמלות עם מפתח דקולטה רחב שחשף את שדיה לגמרי. אופנה זו הייתה נפוצה במאה ה-16 בכל המעמדות, ונחשבה לסמל סטטוס ליופי ועושר. עובדה מעניינת לאופנת התקופה, היא שאת הרגליים אסור היה לחשוף. סורל נפטרה בגיל 28 אחרי לידת בתה השלישית.

 

כריסטיאן קליין
צילום:Silverlutra

 

היהלום הוורוד שלא נמצא עד היום
היהלום הוורוד שובץ בקצה החרטום המחודד של מכונית יגואר במרוץ פורמולה 1, כחלק מחסות שנתנה חברת שטיינמץ. במרוץ שנערך במסגרת הגרנד פרי במונקו התנגש נהג המכונית קריסטין קליין עם המכונית במעקה הבטיחות של המסלול. הנהג איבד את השליטה והתנגש במחסומים המקיפים את המסלול הנהג, ונאלץ לפרוש באמצע. המכונית חזרה למוסך לתיקונים ללא היהלום שלא נמצא עד היום. שווי של היהלום האבוד 200 אלף דולר.

 

 

איך הגיע היהלום הגדול בעולם מאפריקה לאנגליה?
בינואר 1905 נמצא במכרה "פרמייר", אפריקה היהלום הגדול בעולם -"יהלום קולינאן". זהו יהלום שצבעו לבן טהור ומשקלו 530.2 קרט. היהלום נמכר לממשלת טראנסוואל – מדינה שלא קיימת היום, אשר נכבשה בידי האימפריה הבריטית במלחמת הבורים (1902-1899) והיתה לאחת הפרובינציות שמרכיבות את דרום אפריקה. ממשלת טראנסוואל החליטה שהיהלום יוענק כמתנה למלך אנגליה אדוארד.

איך מעבירים בבטחה את היהלום יקר הערך והנדיר הזה ללונדון?אחרי דיונים ממושכים ופרסום נרחב בעיתונות התקופה, נראו ארבעה גברים קשוחים חמושים מכף רגל עד ראש יוצאים משטח המכרה כשהם נושאים עימם תיבת עור. תחת משמר כבד חצו הארבעה מרחק של 45 ק"מ מהמכרה עד לפרטוריה, שם עלו על קרון רכבת מיוחד שהביא אותם לקייפטאון, בדרום אפריקה.

 

בקייפטאון הועלתה תיבת העור לאוניה שהפליגה לאנגליה, ובתוכה כספת פלדה מיוחדת לאחסון התיבה. על התיבה הוצבו שני שומרים במשך כל זמן ההפלגה. לאחר העגינה בסאות'האמפטון, אנגליה הובלו הארבעה ברכב מיוחד ללונדון שם המתין להם משמר כבד שליווה אותם לבנק בו הופקד היהלום בכספת.

אולם משנפתחה תיבת המשלוח בנוכחות פקידים בכירים נדהמו הכל כשהתגלתה לעיניהם תכולת התיבה: גוש פחם רגיל!

את היהלום עצמו עטפו השולחים בפיסת צמר גפן, ושלחו אותו בתיבה פשוטה בדואר חבילות רגיל. איש לא ידע דבר על העניין, אפילו לא מנהל שירותי הדואר האנגלי.

 

שעון היהלומים הראשון

שעון יהלומים מהמאה ה-16, שכבר אינו קיים, הוגש על ידי הרוזן מלייסטר למלכה אליזבת הראשונה בליל הסילבסטר 1581. זה היה כנראה אחד משעוני היהלומים הראשונים בעולם. לשעון היתה מחוברת שרשרת זהב ארוכה שבה היו משובצים יהלומים. זאת ועוד, סביב השעון היו תלויים יהלומים נוספים לקישוט. המלכה אליזבת, שהייתה מלכת אנגליה ואירלנד בין השנים 1558-1603, היתה בתם של הנרי השמיני ורעייתו השנייה, אן בוליין. לכינוי "המלכה הבתולה"  היא זכתה מאחר ולא נישאה ולא ילדה ילדים. אליזבת הראשונה נחשבה לאחד מגדולי שליטי אנגליה, ותקופת שלטונה בת ה-44 שנים זכתה לשם "העידן האליזבתני". את שעון היהלומים ענדה אליזבט למתניה, כשהוא משתלשל מחגורתה. השרשרת היתה ארוכה מספיק על מנת שהיא תוכל לענוד אותו גם מסביב הצוואר בהתאם לאופנה שרווחה בימיה. את השעונים ענדו על המתניים עד לתחילת המאה ה- 20, ורק אחרי מלחמת העולם הראשונה השעון נענד על היד.

 

אלכסנדר הגדול ויהלומים
אגדה על אלכסנדר הגדול כפי שסופרה ע"י אחד מאנשי פמלייתו, אחיינו של הפילוסוף אריסוטולס:

 

האגדה מספרת כי יום אחד נקלע אלכסנדר הגדול למכרה יהלומים שהיה שמור על ידי נחשים ארסיים, עד שדי במבט אחד שלהם כדי להרוג אדם. אלכסנדר, שהיה פיקח, ציווה על אנשיו להתקדם לעבר המכרה מאחורי מסך של מגינים העשויים מראות, כך הנחשים יסתכלו על עצמם וימותו במקום. תכסיס נהדר, אך עדיין עדיין נותרה סוגיית הוצאת היהלומים מהמכרה.

 

פורטרט של אליזבת ה-I, מלכת אנגליה
צילום:Hatfield House

גם הפעם גייס אלכסנדר את תבונתו ופקד על אנשיו להטיל על המכרה פגרי כבשים שנשחטו זה עתה. היהלומים נדבקו אל השומן של הכבשים, וריח הדם הביא למקום ציפורים אוכלי נבלות בהמוניהן. הציפורים נשאו את פגרי הכבשים במקוריהן, וכשהתרוממו לאוויר, מיהרו אנשיו של אלכסנדר ללקט את היהלומים שנשרו לאדמה.

 

יש גרעין של אמת באגדה: יהלומים הם בעלי תכונה מיוחדת – פני השטח שלהם חלקים במיוחד ועל כן הם נדבקים לשומן, אפילו לשומן שיש ביד האדם. זו אחת הסיבות שיהלומנים שבודקים יהלומים מנקים אותם במטלית כל הזמן, במיוחד לפני בדיקה בלופה. השומן שיש בידיים משאיר על היהלומים סימנים שנקלטים בלופה.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

מאת: איריס הורטמן

כתבות נוספות בנושא

דילוג לתוכן