כריסטיס תכשיטים שעונים מכירה פומבית

מוזיאון ת"א ביטל אירוע עם כריסטי'ס בנושא אמנות שנבזזה בימי הנאצים

מוזיאון תל אביב לאמנות ביטל אירוע מתוכנן עם בית המכירות הפומביות כריסטי'ס (Christie's) בנושא אמנות שנבזזה בימי הנאצים, והיה אמור להתקיים לרגל יום השנה ה-25 לעקרונות וושינגטון, העוסקים בהשבת יצירות אמנות מתקופת השואה. 

 

ההחלטה התקבלה בעקבות מכירת תכשיטים שנויה במחלוקת שערכה כריסטי'ס לאחרונה, ובה נמכרו תכשיטים בשווי 150 מיליון אירו (כ-192 מיליון דולר), שהיו שייכים למשפחה שצברה חלק מהונה על ידי רכישת בתי עסק יהודים במחירים נמוכים, בתקופת מלחמת העולם השנייה.

 

האירוע אמור היה להתקיים בדצמבר, ולהתמקד בהשבת יצירות שנשדדו בתקופת הנאצים. האירוע זכה לאחרונה לביקורת חריפה מצד ניצולי שואה, מאחר שכריסטי'ס ערכה לאחרונה גם מכירת תכשיטים ואבנים יקרות שהיו שייכות ליורשת עצר אוסטרלית בשם היידי הורטן (Heidi Horte), שהלכה לעולמה בשנה שעברה. היידי הייתה אלמנתו של הלמוט הורטן (Helmut Horten), חבר המפלגה הנאצית והבעלים של רשת חנוית כלבו, שרכש בזול עסקים שהיו בבעלות יהודים, שנמלטו מגרמניה באותה תקופה. הוא היה מבוגר ממנה ב-32 שנה, והלך לעולמו בשנת 1987.

 

אוסף התכשיטים, שנמכר תמורת סכום שיא של 202 מיליון דולר, כלל תכשיטים ייחודיים של מותגים כמו קרטייה, הארי ווינסטון, בויבין (Boivin) ו-ואף קליף אנד ארפלס. הקולקציה כללה גם יצירות משובצות בפנינים, אבני ג'ייד, ופריטים של בולגרי משנות ה-70, ה80 וה-90 של המאה ה-20. יש לציין כי תיבת התכשיטים כללה אפילו פנינה שהייתה שייכת למארי אנטואנט, שהורטן רכשה בשנת 2018 תמורת 36 מיליון דולר.

 

מוזיאון תל אביב פרסם הצהרה כי לא יארח יחד עם כריסטי'ס את הכנס 'Reflecting on Restitution', שבו היו אמורים להתארח משפחות של ניצולי שואה, היסטוריונים ומומחים משפטיים בנושא.

 

טבעת רובי מקולקציית היידי הורטן
טבעת רובי מקולקציית היידי הורטן

 

כתבות נוספות בנושא

דילוג לתוכן