יהלומים כחולים ארגייל אוסטרליה

למרות התנודתיות: היהלומים המיוחדים שומרים על ערכם

ענקית התכשיטים טיפאני ושות' (Tiffany & Co) הודיעה בסוף ינואר כי רכשה "מטמון קטן" של יהלומים ורודים ויהלומים סגולים ממכרה ארגייל (Argyle), וכן יהלומים אדומים נדירים ביותר, ישירות מחברת הכרייה ריו טינטו (Rio Tinto).

 

החבילה שנקראת כעת "קולקציית טיפאני" (The Tiffany Collection), כוללת 35 יהלומים שהופקו בתקופת הפעילות האחרונה במכרה האוסטרלי המפורסם, לפני שהוא נסגר סופית לפעילות בנובמבר 2020.

 

כעת, לאחר שהמקור העיקרי ליהלומים ורודים התרוקן, אנליסטים ואספנים רואים את היהלומים הללו כהשקעה נבונה.

 

ארגייל יהלומים ורודים אדומים
צילום: Rio Tinto

ואולי חשוב מכל, בתעשייה שמאמינה כי "היהלומים הגדולים (ובמקרה זה יהלומי פנסי) מוכרים את היהלומים הקטנים", שוק היהלומים יוצאי הדופן נותר חשוב מתמיד עבור תעשיית היהלומים הטבעיים, במיוחד כשהוא נלחם על מקומו במיינסטרים מול העלייה במכירות של תכשיטים המשובצים ביהלומי מעבדה.

 

בהודעה לעיתונות, טיפאני מסרה כי תמנף את "המקור האוסטרלי יוצא הדופן" של היהלומים, כדי לקדם את יוזמת Diamond Craft Journey ("מסע מלאכת היהלום"), המיידע את לקוחותיה מהו האזור או מדינת המקור של כל יהלום חדש – אסטרטגיה מרכזית בתעשיית היהלומים הטבעיים, שנועדה לבדל עוד את המוצר שלה. 

 

יהלומים ורודים ארגייל אוסטרליה
צילום: Rio Tinto

טיפאני וריו טינטו לא מסרו מה המחיר שענקית התכשיטים שילמה עבור הקולקציה. בשנת 2014, יהלום אדום במשקל 2.1 קרט ובליטוש לב נמכר תמורת כ-4.5 מיליון דולר, שהם 2.2 מיליון דולר לקרט. יהלומים ורודים מארגייל, שאמנם אינם נדירים כמו יהלומים אדומים אך עדיין נחשבים לנדירים מאוד, נמכרו על פי הדיווחים תמורת סכום ממוצע של 6 ספרות לקרט, בעבר הקרוב.

 

בתגובה לרכישת הקולקציה, אמר מנכ"ל טיפאני אנתוני לדרו (Anthony Ledru) לניו יורק טיימס כי המחיר היה "קרוב לוודאי לא גבוה מספיק, לעומת מה (שהם) הולכים לעלות ב-5 או 10 השנים הקרובות".

 

יהלום כחול סותבי'ס דה בירס
צילום: Sotheby's

באוקטובר שעבר, יהלום Pink Star ("הכוכב הוורוד") – יהלום פנסי ויויד ורוד חסר פגמים ובליטוש קושן שמשקלו 11.5 קרט – נמכר תמורת 58 מיליון דולר, סכום שהפך אותו ליהלום היקר השני אי פעם במכירה פומבית. היהלום הופק על ידי חברת היהלומים פטרה (Petra) במכרה היהלומים וויליאמסון (Williamson) בטנזניה בסוף 2021. אין לבלבל בינו לבין יהלום Williamson Pink Diamond ("יהלום וויליאמסון הוורוד"), שהיה שייך למלכה אליזבת ה-2.

 

אחרי מכירתו של היהלום הוורד הנדיר, בחודש אפריל 2022 גם יהלום De Beers Blue ("הכחול של דה בירס") – יהלום פנסי ויויד כחול חסר פגמים בליטוש אמרלד ובמשקל 15.1 קרט – נמכר תמורת 57 מיליון דולר. את היהלום הפיקה פטרה במכרה היהלומים המפורסם קולינן (Cullinan) בדרום אפריקה, רק כמה חודשים קודם לכן.

 

עם זאת, שוק היהלומים יוצאי הדופן נתקל בהתנגדות מסוימת של השוק במחצית השנייה של 2022, לאחר ששלושה יהלומי פנסי כחולים (מאותה קולקציה) לא הצליחו למצוא קונה במכירה פומבית.

 

פטרה יהלום כחול גדול
צילום: Petra Diamonds

בנובמבר, היהלום הראשון מבין השלושה – יהלום כחול במשקל 5.5 קרט, שסותבי'ס (Sotheby’s) העריכה כי יימכר תמורת 11-15 מיליון דולר – לא הגיע לסכום המינימלי במכירה הפומבית. בדצמבר, יהלום כחול נוסף מהקולקציה, שמשקלו 3.2 קרט, הוסר מהמכירה הפומבית, ויהלום שלישי שמשקלו 2.1 קרט – שסותבי'ס העריכה כי יגרוף 1.2 עד 1.5 מיליון דולר – לא זכה גם הוא להצעה העומדת ברף המחיר המינימלי. שמונת היהלומים המלוטשים לוטשו מחמישה יהלומי גלם, ונקראים קולקציית Letlapa Tala. הם הופקו על ידי פטרה במכרה קולינן בשנת 2020.

 

בשוק נשמעו הערכות כי זה נבע מתנודות המקרו הגלובליות בחודשים האחרונים, ובאופן ספציפי בשל השפעת הגבלות הקורונה והסנקציות המערביות על קניינים מסין ורוסיה, בהתאמה.

 

מאת פול זימניסקי, פורסם באתר GJEPC

 

כתבות נוספות בנושא

דילוג לתוכן