יהלומים סינתטיים

תחזית: מכירות התכשיטים עם יהלומי מעבדה יגיעו השנה ל-10% מכלל מכירות תכשיטי היהלומים

ההיצע והביקוש של יהלומי מעבדה מתחזקים בשנים האחרונות, במגמה שגורמת לחוסר שקט בתעשיית היהלומים הטבעיים. עם זאת, יש כיום לוטשים וסיטונאים של יהלומים טבעיים, הפעילים גם בתחום של יהלומי מעבדה.

 

אנליסט היהלומים פול זימניסקי, העניק לאחרונה ריאיון בלעדי ל-Rough&Polished, ובו צפה כי מכירות התכשיטים המשובצים ביהלומי מעבדה יעקפו השנה לראשונה את נקודת הציון של 10% מכלל מכירות תכשיטי היהלומים בעולם. עם זאת, זימניסקי מוסיף כי הביקוש ליהלומי מעבדה אמנם ממשיך להתחזק, אולם ההיצע גדל בקצב מהיר מהביקוש, וזה גורם ללחצים  להורדת מחירים.

 

ציינת בעבר בעבר שמכירות יהלומי המעבדה מהוות כ-5% מסך מכירות תכשיטי היהלומים בעולם. מה התחזית העדכנית שלך?

 

אני צופה כי מכירות התכשיטים המשובצים ביהלומי מעבדה יעקפו השנה לראשונה את נקודת הציון של 10% מסך מכירות תכשיטי היהלומים בעולם (יהלומים טבעיים ויהלומי מעבדה).

 

עם זאת, חשוב לזכור שיהלומי מעבדה יוצרים ביקוש נוסף לתכשיטי יהלומים, שאחרת לא היה קיים. במבט קדימה יותר, אני חושב שהביקוש הנוסף הזה ימשיך לצמוח, בזמן שהפגיעה הישירה של יהלומי המעבדה במכירות של י הלומים טבעיים תתייצב ותתיישר.

 

לכן, הערכת הביקוש ליהלומי מעבדה כאחוז מהביקוש ליהלומים טבעיים, תהיה פחות רלוונטית לטווח ארוך.

 

בסופו של דבר, יהלומי מעבדה יפתחו לדעתי זהות משלהם, ומה שיניע את הביקוש יהיה מיצוב עצמאי של המוצר, שיחליף את המסר בדבר "חלופה זולה יותר ליהלומים טבעיים".

 

זוג חנות תכשיטי יהלומים
צילום: DuxX / Shutterstock.com

מה גורם לירידה במחירי יהלומי המעבדה, למרות הביקוש החזק לתכשיטים המשובצים בהם? 

 

מהניתוח שלי עולה כי יכולות הייצור של יהלומי מעבדה בעולם מזנקות, וזה יימשך לפחות בחמש השנים הקרובות. מספר המפעלים שנפתחים בהודו פשוט מדהים. גם לסין יש יכולות ייצור עצומות, וכשכלכלת סין תיפתח מחדש למסחר סדיר אחרי סגרי הקורונה, שוק יהלומי המעבדה יכול להגיע למצב של היצע עודף מהר למדי. 

 

לכן, צמיחת הביקוש ליהלומי מעבדה אמנם מרשימה, אל ההיצע גדל בקצב מהיר יותר, וזה יוצר לחץ על רמות המחירים.

 

איך ענף היהלומים הטבעיים מגיב לביקוש החזק ליהלומי המעבדה?

 

זמינותם הרבה של יהלומי מעבדה איכותיים בהחלט החזיקה את תעשיית היהלומים הטבעיים במתח. יוזמות של שקיפות בשרשרת האספקה ולזיהוי המקור של יהלומים טבעיים, הגבירו קצב בשנים האחרונות. הן אמורות לסייע בבידול בין יהלומים טבעיים ויהלומי מעבדה, ובהצעות הערך היחסיות שלהם. 

 

עם השיפור בשקיפות, הן של יהלומים טבעיים והן של יהלומי מעבדה, אני חושב שכמה מהנרטיבים הרופפים והכלליים של אחריות חברתית תאגידית (ESG) בתחום יהלומי מעבדה, יפעלו דווקא לטובת ענף היהלומים הטבעיים.

 

עם זאת, חשוב לציין שחברות יהלומים מסורתיות רבות, בעיקר באמצע הערוץ, פועלות כיום גם בתחום יהלומי המעבדה. לכן, ישנן חברות שרוצות ששני המוצרים יצליחו.

 

תכשיטי יהלומי מעבדה סינתטיים
צילום: Lightbox Jewelry

איזו קבוצות גילאים רוכשות את רוב התכשיטים המשובצים ביהלומי מעבדה? 

 

יהלומי מעבדה הכי מצליחים בקרב בני הגילאים 25 עד 40. בשווקים כמו ארה"ב, הגילאים אף מעט צעירים יותר. זה נובע גם מכך שלדורות הצעירים יש פחות הכנסה פנויה, וגם כי האוכלוסייה הזו יותר פתוחה למוצרים חדשים. 

 

כמו כן, חשוב לזכור שקמפיין השיווק הגנרי של יהלומים טבעיים לא היה פעיל בין השנים 2005 ו-2015, כלומר סביר להניח שהצעירים שהתבגרו בשנים האלו, פחות נמשכים ליהלומים לעומת דור ההורים שלהם.

 

מיהי היצרנית המובילה של יהלומי מעבדה, ומי הצרכנית הגדולה ביותר?

 

קשה לומר, כי כמעט כל יצרניות יהלומי המעבדה הן חברות פרטיות שלא מפרסמות נתונים. עם זאת, אפשר לומר בביטחון שסין היא המדינה המובילה בייצור יהלומי מעבדה, והודו עשויה להדביק אותה בשנים הקרובות. מהצד הצרכני, ארה"ב היא הצרכנית הגדולה בעולם של תכשיטים המשובצים ביהלומי מעבדה.

 

מהם הגורמים העיקריים שיעצבו את תעשיית יהלומי המעבדה?

 

בסופו של דבר, הכל יסתכם לדעתי בתמחור, שיווק ומיצוב מוצרים.

 

diamond factory יהלומי מעבדה
צילום: diamond factory

מהי האיכות של יהלומי המעבדה כיום, לעומת היהלומים שיוצרו בעבר?

 

האיכות וגודל הקרט משתפרים בהתמדה, בזכות השיפור בטכנולוגיות הייצוג, בזכות הוצאות והשקעות במחקר ופיתוח.

 

מדוע קשה להפוך את המיתוג והעיצוב של תכשיטים המשובצים ביהלומי מעבדה למאפיין מרכזי, עבור מי שרוצים לשווק אותם כמוצרי יוקרה?

 

מיתוג ושיווק מוצלחים הם יקרים ביותר, ועשויים לקחת שנים ואפילו עשרות שנים. עם זאת, אם מותג יצליח להגיע לרמה הזו, הוא יוכל לזכות בנאמנות הצרכנים ובכוח תמחור משמעותי.

 

אמרת בעבר שיהלום מעבדה הוא חומר ייחודי, כי ניתן לשבץ אותו בתכשיטים בדרכים שאינן אפשריות או משתלמות כלכלית עם יהלומים טבעיים. תוכל להסביר עוד? 

 

העניין הוא היסודות הכלכליים בעבודה עם החומרים. לדוגמה, יהלומים טבעיים הם יקרים מדי מכדי לחתוך לצורות "אקזוטיות" בגלל הפחת, ועם יהלומי מעבדה אין בעיה כזו.

 

מת'יו ניאונגאווה (Mathew Nyaungwa), עורך מחלקת אפריקה, Rough & Polished

 

 

כתבות נוספות בנושא

דילוג לתוכן