במחצית הראשונה של 2022, בנקים מרכזיים ברחבי העולם החלו לרסן את הנזילות הפיננסית העצומה שהזרימו לשוק במהלך מגפת הקורונה, וכעת מופעלים עליהם לחצים להמשיך ולעשות זאת, בשל לחצי האינפלציה הגבוהים מזה עשרות שנים.
באמצע חודש יוני, למשל, הבנק הפדרלי בארה"ב הגדיל את הריבית על קרנות פדרליות ב-0.75%, לטווח של 1.50%-1.75%. זו הפעם הראשונה שהבנק הפדרלי העלה את שיעור הריבית בשיעור של מעל 0.50% מאז שנת 1994. בחודשים מרץ עד מאי, הבנק הפדרלי העלה את שיעור הריבית ב-0.25% ו-0.50%, בהתאמה, כאשר העלייה בחודש מרץ הייתה הראשונה מאז דצמבר 2018.
התנאים הנוכחיים גרמו לבנק העולמי להוריד את תחזית צמיחת התמ"ג העולמית ב-2022 ל-2.9%, לעומת 4.1% בתחזית הקודמת. הבנק העולמי ציין כי "האינפלציה העולמית הגבוהה, לצד צמיחה פושרת, עלולות להוביל לתרחיש המזכיר את הסטגפלציה של שנות ה-70". הבנק צופה כי צמיחה עולמית בשיעור של 3.0% בשנים 2023 ו-2024, בעקבות הצמיחה הגבוהה בשיעור של 5.7% שנרשמה בשנת 2021.
סטגפלציה, תרחיש כלכלי של האטת צמיחה לצד עלייה באינפלציה, מפעילה לחץ על צרכנים וצפויה להשפיע על קניית יהלומים ותכשיטים, במיוחד ככל שתימשך זמן רב יותר.

במצגת לאנליסטים של ענקית היוקרה ריצ'מונט (Richemont), ציין היו"ר יוהאן רופרט (Johann Rupert) בגילוי לב כי "ב-1987 חוויתי סטגפלציה באמריקה… (ואני יכול לספר לכם כי) זה סיוט עבור תעשיינים ו(עבור) הכלכלה כולה".
הוא המשיך ואמר כי "הבנקים המרכזיים בעולם נהגו בחוסר אחריות. הם יצרו יותר מדי נזילות… (ו)אני חושב שבאירופה, ארה"ב, יפן, אנחנו הולכים לפגוש את המציאות".
בששת החודשים האחרונים, המניות של ריצ'מונט – החברה-האם של חברות תכשיטי היוקרה קרטייה (Cartier) ו-ואן קליף אנד ארפלס (Van Cleef & Arpels) – ירדו ב-35%. המניות של LVMH (לואי ויטון מואה הנסי) – קונגלומרט היוקרה הגדול בעולם והחברה-האם של טיפאני ושות' (Tiffany & Co) – ירדו ב-25%. המניות של סיגנט (Signet Jewelers), המובילה את שוק התכשיטים בטווח מחירי הביניים, ירדו ב-50%.

למרות הירידה בשווי המניה, סיגנט לא הורידה את תחזית הצמיחה השנתית, וממשיכה לצפות גידול שנתי של 4% במכירות בשנת הכספים שתסתיים בינואר 2023. יש לציין כי חלק מתחזית הצמיחה הזו אינה אורגנית, כלומר נובעת מרכישות שהחברה ביצעה במחצית השנייה של 2021.
בשיחת אנליסטים שנערכה בחודש יוני, הנהלת סיגנט מסרה כי תחזיות הצמיחה הנוכחיות משקפות "רמה של לחצים צרכניים.. המזכירים את אלו שנרשמים כעת, (אבל הן) לא כוללות החמרה מהותית במצבם של גורמים מקרו-כלכליים".
ריצ'מונט ו-LVMH לא מספקות תחזית למכירות, אך יש לציין כי חברת ריהוט יוקרתית מאוד (Restoration Hardware) הורידה ב-29 ביוני את תחזית המכירות מירידה של 0-2% לירידה שנתית של 2-5% במכירות, עבור שנת הכספים שתסתיים בינואר 2023. החברה מייחסת את השינוי לשיעורי המשכנתא, הכפולים מאלו שנרשמו אשתקד, למכירות היוקרה לבית שירדו ברבעון האחרון ב-18%, ולתחזית הבנק הפדרלי לעליית ריבית נוספת בשיעור של 1.75% עד סוף השנה. מהנהלת החברה נמסר כי "התחזית שלנו היא כי הביקוש ימשיך להאט בהמשך השנה".
בסין, צ'או טאי פוק (Chow Tai Fook), חברת התכשיטים הגדולה בסין, סיפקה עדכון באמצע הרבעון, לפיו המכירות באפריל ובמאי ירדו יחד בשיעור של 13% לעומת נתוני 2021. השוק הסיני נפגע מגל חדש של סגרי קורונה בחודשים האחרונים – ובאמצע יוני, חלקים בשנחאי ובייג'ין התמודדו עם סגרים חדשים, אחרי שחלק מההגבלות הקודמות הוסרו במהלך חודש מאי.

המתחרה הקטנה יותר של צ'או טאי פוק, לוק פוק (Luk Fook), דיווחה לאחרונה על ביצועים דומים, אך גם מסרה כי היא עדיין צופה להשיג צמיחה שנתית "דו ספרתית" במכירות במהלך שנת הכספים שתסתיים במרץ 2023, גם בזכות "הקלה באמצעי הסגר בסין".
מאת פול זימניסקי