האנליסטים חיים אבן זוהר (Chaim Even-Zohar) ופרנאי נרוואקר (Pranay Narvekar), פרסמו לאחרונה באתר IDEX Online את סקירת שרשרת אספקת היהלומים לשנת 2022 (Diamond Pipeline), שבה השניים מנתחים את מצבן הנוכחי של תעשיית היהלומים הטבעיים ותעשיית יהלומי המעבדה, ודנים במגמות הבולטות בענף.
נרוואקר ואבן זוהר מציינים בתחילת הסקירה כי הם "מסתגלים למציאות, וטובעים מונח חדש" – תכשיטי יהלומים היברידיים. מונח זה מתאר תכשיטים המשובצים גם ביהלומים טבעיים וגם ביהלומי מעבדה. לדבריהם, זו חייבת להפוך לקטגוריית תכשיטים שלישית ונפרדת בחנויות קמעונאיות, לצד תכשיטי יהלומים טבעיים, ותכשיטים המשובצים ביהלומי מעבדה.
"הפופולריות של תכשיטי יהלומים היברידיים תאט את קצב הצמיחה של תכשיטים המשובצים ביהלומי מעבדה בלבד, ותציע חלופת ביניים שקופה", כותבים השניים.
אבן זוהר ונרוואקר מציינים כי המכירות הקמעונאיות של תכשיטי יהלומים טבעיים הסתכמו ב-2022 ב-73.85 מיליארד דולר, ואילו המכירות הקמעונאיות של יהלומי מעבדה זינקו במהירות ל-12.24 מיליארד דולר. אמנם אין נתונים מדויקים מהו הנתח של תכשיטי יהלומים היברידיים מסך המכירות הגלובלי, העומד על 86.09 מיליארד דולר, אך ברור כי הם מצויים בעלייה.
להערכת השניים, שוק תכשיטי היהלומים ההיברידיים שווה כיום כ-2.2 עד 2.6 מיליארד דולר, במונחי מחיר מלוטש קמעונאי. הם מסבירים כי רוב המכירות הן מצד חברות המתמחות ביהלומי מעבדה, ומבקשות "לשדרג" את המוצר שהן מוכרות, מבחינה שיווקית.
שני האנליסטים דנים גם בצריכת תכשיטים ובמגמות העיקריות בשווקים מרכזיים בשנים האחרונות, ומציינים כי הביקוש הקמעונאי לתכשיטי יהלומים בארה"ב קיבל דחיפה מתוכנית התמריצים הכלכלית בימי הקורונה, שהיקפה עמד על 5.7 מיליארד דולר. תכנית זו חיזקה את הביקוש ליהלומים עמוק לתוך שנת 2022. מכירות תכשיטי היהלומים בארה"ב נותרו ללא שינוי במהלך השנה שהתחילה בספטמבר 2021, ואז החלו לרדת, ברבעון השלישי של 2022.
הביקוש לתכשיטי יהלומים נותר בסך הכל חיובי בשנת 2022, לאחר שרשם עלייה שנתית של כ-1% והסתכם ב-86.09 מיליארד דולר.
משם, הסקירה עוברת לניתוח של שרשרת אספקת היהלומים הטבעיים. הביקוש ליהלומי גלם ויהלומים מלוטשים, וכן מחירי היהלומים, רשמו עליות שהתחרו ברמות בעליות של המחצית הראשונה של 2008 ו-2011, לפחות בחודשים הראשונים של 2022. השוק של היהלומים הטבעיים המלוטשים נפגע, בשל "קניבליזציה" מצד שוק יהלומי המעבדה. לסיכום, קובעים השניים כי "הביקוש ליהלומים מלוטשים צנח בכ-8% ל-20.36 מיליארד דולר" במהלך 2022.
הסקירה עוסקת גם בשרשרת אספקת יהלומי המעבדה. המחברים מסבירים כי במהלך 2022, תעשיית יהלומי המעבדה עברה שינוי משמעותי, והפכה מתעשייה המבוססת על היצע, לתעשייה המבוססת על ביקוש. באמצע שנת 2022, הצמיחה במכירות הקמעונאיות בארה"ב נעצרה. יכולת הייצור של יהלומי מעבדה המשיכה להתחזק, אך החדירה שלהם לחנויות החלה להאט. מעל שני-שלישים מהחנויות החלו למכור יהלומי מעבדה, מה שהוביל לירידה בביקוש למלאי. הירידה בביקוש ליהלומי מעבדה מלוטשים הוביל לירידות מחירים משמעותיות בכל הקטגוריות, בשיעור שנע בין 50% ל-65% במהלך השנה.
יתר הסקירה של אבן זוהר ונרוואקר עוסקת בהרחבה בסוגיות כגון הפילוג בשוק הגלם, שרשרת האספקה של יהלומי מעבדה, סגירת חנויות ב-2022, ותחזיות לשנת 2023.
לסיכום, מציינים המחברים כי להוציא תרחיש של מיתון חמור, התעשייה מסוגלת לעמוד בירידה הנוכחית בביקוש ליהלומים, שהיא מחזורית, גם אם חמורה. ביחס לתעשיית יהלומי המעבדה, ציינו כי אנו עומדים בפני "שנה של חשבון נפש", בשעה שירידות המחירים שוחקות את שורת הרווח.
החשש העיקרי עבור התעשייה, הוא אם הצרכנים עדיין רואים ביהלומים סמל ליוקרה. לדבריהם, זו הסיבה שקטגוריה שלישית של "תכשיטי יהלומים היברידיים" עשויה למנוע ואף לתת מענה לירידה באמון הצרכנים במוצר. אם האמון הזה יישחק, הם מזהירים, ענף היהלומים הטבעיים וענף יהלומי המעבדה יושפעו לרעה שניהם.
לקריאת הסקירה המלאה לחצו כאן
באדיבות פרנאי נרוואקר, חיים אבן זוהר ו-IDEX Online