img 0841 63022551

זינוק בעלייה: דה בירס מסכמת את 2022

ענקית היהלומים דה בירס (De Beers) מפרסמת דוח סיכום לא סופי של שנת 2022, המצביע על עלייה של 18% בהכנסותיה השנתיות, שהסתכמו ב-6.6 מיליארד דולר, לעומת 5.6 מיליארד דולר ב-2021. 

 

מגמות. בשנה שעברה נוצרה אי ודאות בענף, בשל פלישתה של רוסיה לאוקראינה שגררה סנקציות על אלרוסה (Alrosa). עם זאת, הביקוש הצרכני הבריא, בארה"ב במיוחד, הוביל לעלייה במחירי היהלומים המלוטשים, ולביקוש חזק לגלם במחצית הראשונה של השנה. בחודש יוני, אי הוודאות העולמית גברה, בשל העלאת שיעורי הריבית של בנקים מרכזיים בכלכלות מרכזיות, במטרה להיאבק באינפלציה. בשל הירידה בתחזיות הכלכליות, הביקוש הצרכני לתכשיטי יהלומים בארה"ב נחלש במחצית השנייה של 2022, גם אם נותר ברמות גבוהות מאלו שקדמו לקורונה. בשל אי הוודאות, קמעונאים אגרו פחות מלאי, כך שמלאי היהלומים באמצע הערוץ החל להצטבר. זה יצר לחצים על מחירי המלוטש, ופגע בביקוש ליהלומי גלם. בסין, הגבלות הקורונה מהרבעון השני ואילך השפיעו על מכירות תכשיטי היהלומים, והביקוש רשם צמיחה שלילית עד סוף השנה. 

 

הכנסות. במהלך 2022, מכירות יהלומי הגלם של דה בירס זינקו ב-22% ל-6 מיליארד דולר, לעומת 4.9 מיליארד דולר ב-2021. לדברי החברה, נתון זה "משקף ביקוש חזק ליהלומי גלם, במיוחד במחצית הראשונה של השנה, בשעה שסיטונאים ולוטשים חידשו את המלאי בעקבות הביקוש הצרכני החזק בעונת החגים של 2021". הרווח של דה בירס לפני ריבית, מיסים, פחת והפחתות (EBITDA) עלה ב-29% ל-1.417 מיליארד דולר, בנתון אשר משקף "ביקוש צרכני חיובי לתכשיטי יהלומים".

 

יהלומי גלם דה בירס
צילום: De Beers

מכירות. במונחי נפח, נרשמה אשתקד ירידה של 9% במכירות יהלומי הגלם של דה בירס, שהסתכמו ב-30.4 מיליון קרט, לעומת 33.4 מיליון קרט ב-2021. דה בירס השיגה אשתקד מחיר ממוצע של 197 דולר לקרט – עלייה שנתית חדה בשיעור של 35%, לעומת מחיר ממוצע של 146 דולר לקרט ב-2021. נתון זה קיבל דחיפה בזכות "עלייה במחירי הגלם, ומכירת חלק יחסי גדול יותר של יהלומים יקרים יותר במחצית הראשונה של השנה". מחירי הגלם של דה בירס התייקרו אשתקד בממוצע ב-23%. גם השקעות ההון של דה בירס עלו אשתקד ב-5% ל-593 מיליון דולר, לעומת 565 מיליון דולר ב-2021. 

 

כרייה. הפקת יהלומי הגלם של דה בירס עלתה בשנה שעברה ב-7% ל-34.6 מיליון קרט, בנתון המשקף "ביצועים תפעוליים חזקים ורמות הפקת יהלומים גבוהות מהמתוכנן […]". בבוצוואנה, ההפקה עלתה ב-8% ל-24.1 מיליון קרט, בזכות ביצועים חזקים במפעלים של ג'וואננג ואורפה (Orapa). בנמיביה, הפקת היהלומים עלתה ב-46% ל-2.1 מיליון קרט, בדרום אפריקה הפקת היהלומים עלתה ב-4% ל-5.5 מיליון קרט, ובקנדה כריית היהלומים ירדה ב-11% ל-2.8 מיליון קרט.

 

דה בירס מכרה יהלומים
צילום: De Beers

מותגים. למרות אי הוודאות בטווח הקרוב, חברת התכשיטים של דה בירס (De Beers Jewellers) המשיכה להתמקד בפיתוח עסקי בסין, שם הביקוש לתכשיטי יהלומים ממותגים צפוי לשמור על כוחו, לאחר הסרת הגבלות הקורונה במדינה.

 

טכנולוגיה. לביקוש החזק תרמו יוזמות טכנולוגיות לזיהוי מקור היהלומים, ובראשן פלטפורמת הבלוקצ'יין של דה בירס, Tracr, המתעדת את מקור היהלומים, במטרה להגביר את אמון הצרכן ביהלומים טבעיים. דה בירס הדגישה כי יותר ויותר מותגים ועסקי תכשיטים בארה"ב ובעולם מתמקדים במקור היהלום, וזה עשוי לחזק את הביקוש בטווח הבינוני עד הארוך. במקביל, היצע הגלם צפוי להתכווץ בטווח הבינוני, בשל מיעוט מקורות חדשים, מה שצפוי לתרום לעלייה נוספת בערכם של יהלומים טבעיים. 

 

תחזית. דה בירס צופה להפיק השנה 30-33 מיליון קרט, בכפוף לתנאים בשוק. אינדיקציות מוקדמות מצביעות על כך שעונת החגים של 2022 הייתה מוצלחת, ומכירות תכשיטי היהלומים היו גבוהות יותר מהרמות שנרשמו לפני הקורונה, גם אם רשמו ירידה לעומת מכירות השיא ב-2021. עם זאת, המשך היחלשות התנאים המקרו-כלכליים עלול לגרום לירידה בהוצאות ובביקוש לתכשיטי יהלומים, וזה עלול לפגוע בביקוש ליהלומי גלם בטווח הקצר. הירידה עשויה להתקזז חלקית עם עלייה בביקוש לתכשיטי יהלומים בסין, עם הסרת הגבלות הקורונה בסוף 2022.

 

 

דה בירס חנות תכשיטי יהלומים בלונדון
צילום: Willy Barton / shutterstock.com

כתבות נוספות בנושא

דילוג לתוכן