ענקית הכרייה אנגלו אמריקן (Anglo American) אישרה לאחרונה כי בכוונתה למכור את חברת היהלומים דה בירס (De Beers), אשר תחת בעלותה החלקית או המלאה כבר קרוב למאה שנה. ההודעה על המהלך האסטרטגי המשמעותי הזה, באה בעקבות פרסום על הצגה שהגישה לאחרונה ענקית הכרייה האוסטרלית BHP, לרכוש את אנגלו תמורת 39 מיליארד דולר, כך דווח ב-IDEX Online.
החלטתה של אנגלו למכור את דה בירס אינה מפתיעה איש, לאור הדיווחים על הקשיים הפיננסיים של דה בירס, והאפשרות כי תימכר לאחד הגופים שמגלים בה עניין. בהודעה לעיתונות שכותרתה "אנגלו אמריקן מאיצה את האסטרטגיה ליצירת ערך משופר" (Anglo American Accelerates Strategy for Enhanced Value Creation), הציגה אנגלו את החזון שלה לשינוי תיק הנכסים, הכולל תעדוף של נכסים כמו נחושת, עפרות ברזל מובחרות, וחומרי הזנה לגידולים, במטרה להשיג רווחיות מקסימלית.
מנכ"ל אנגלו, דנקן וונבלאד (Duncan Wanblad), הצהיר כי "בעלי המניות של אנגלו אמריקן ייראו צמיחה מלאה ולא מדוללת בזכות השינויים המקיפים האלו, כאשר השווי של נכסי הנחושת ועפרות הברזל שלנו יעבור לקדמת הבמה". לדבריו, דה בירס "תימכר או תפורק, כדי להגביר את הגמישות האסטרטגית הן של דה בירס והן של אנגלו אמריקן".
דה בירס התמודדה עם אתגרים רבים ב-2023, שבה נרשמה ירידה משמעותית במכירות ובמחיר לקרט יהלומים, שהובילה להפסדים במחצית השנייה של השנה. המכירות של דה בירס אשתקד ירדו ב-36% ל-3.63 מיליארד דולר, והמחיר לקרט ירד ב-25% ל-147 דולר לקרט. דה בירס גם חתכה ב-10% את תחזית הכרייה לשנת 2024 וצופה כי התפוקה תסתכם השנה ב-26-29 מיליון קרט, לעומת 29-32 מיליון קרט בתחזית המקורית.
כמענה להודעה של אנגלו, מנכ"ל דה בירס, אל קוק (Al Cook), הביע אופטימיות בנוגע לתחזיות ולעתיד החברה תחת בעלות חדשה, וציין את המורשת העשירה, הפריסה הועלמית, ואת המותג האייקוני של דה בירס, שהפכה לשם נרדף ליהלומים.
"יש לנו מומחיות שאין כמוה, נכסים מצוינים ביותר מ-20 מדינות, מודל מכירות ייחודי ומותג אייקוני, שהפך שם נרדף ליהלומים. אני משוכנע שננהיג את ענף היהלומים גם במאה השנים הבאות", הצהיר קוק, והוסיף כי "בהמשך החודש, נציג את האסטרטגיה החדשה של דה בירס. יהלומים נשארו אחד מהמוצרים הנחשקים בעולם, ואני נרגש מההזדמנות להביא את הקסם שלהם לדור החדש. לאור ההתאוששות הנמשכת בביקוש ליהלומי גלם, ותחזית כה חיובית לענף, אני בטוח מאוד בעתיד".
גם נשיא בוצוואנה, מוקגווצי מסיסי (Mokgweetsi Masisi), התייחס לאחרונה לנושא ואמר כי ארצו תגן על האינטרסים שלה ותהיה מעורבת בקביעת עתידה של דה בירס. "אנחנו לא נהפוך למיותרים, ונגיב באופן שיגן על האינטרסים שלנו […]", אמר נשיא בוצוואנה, המחזיקה ב-15% בעלות בדה בירס, ל-CNBC אפריקה. "לפרוטוקול, ברצוני לציין כי הערך של דה בירס נוצר ביסודו על י די בוצוואנה, ואיש אינו יכול להתכחש לכך".
אנגלו כאמור דחתה לאחרונה את הצעתה של ענקית הכרייה BHP, לרכוש את כל מניות החברה. דחיית ההצעה הציתה חרושת שמועות בדבר הצעות נוספות לרכישת החברה, וכי החברה מנסה להעלות את ההצעה שקיבלה מ-BHP.
חברת אנגלו אמריקן היא בעלת מניות וחברה בדירקטוריון של דה בירס משנת 1926. בשנת 2011, אנגלו רכשה ממשפחת אונפהיימר 40% שליטה בדה בירס, הגדילה את אחזקותיה ל-85%, והפכה לבעלת המניות הגדולה בחברת היהלומים, לצדה של ממשלת בוצוואנה, המחזיקה כאמור ב-15% הנותרים.