מחקר פוסט-דוקטורט של חוקר ה-GIA אוון סמית' (Evan Smith) מעורר עניין רב לאחרונה, לאחר שהראה כי יהלומים בגדלים ואיכות יוצאי דופן נוצרים הרבה יותר עמוק באדמה מיהלומים קטנים ושכיחים יותר. Gem Konnect מדווח כי המחקר קובע שיהלומים גדולים יותר נוצרים כ-360-750 ק"מ לעומק זרמי הערבול של מעטפת כדור הארץ, בשעה שרוב היהלומים האחרים נוצרים בחלקים פחות עמוקים של הלוחות הטקטוניים, בעומק של כ-150-200 ק"מ.
כמו כן, המחקר מחזק תיאוריה ארוכת-שנים, לפיה חלקים מהמעטפת העמוקה מ-250 ק"מ במעבה האדמה מכילים חלקים קטנים של ברזל מתכתי, וחמצן זמין בכמות מוגבלת.
במסגרת המחקר, החוקרים למדו את המאפיינים הייחודיים של יהלומים בעלי תכונות דומות ליהלומים מפורסמים כמו קולינן (Cullinan), ה- Constellation וקו-אי-נור (Koh-i-Noor). המחקר החדש, שהתפרסם בגיליון האחרון של Science magazine., מראה כי יהלומים אלו כוללים לעיתים תכלילי מתכת קטנים הלכודים בהם. הם גם כוללים תכלילי מינרלים שמהם עולה כי היהלומים נוצרו בעומק רב באדמה, של 360-750 ק"מ בזרמי הערבול של מעטפת כדור הארץ.







