בשבוע שעבר התכנסו נציגי דה בירס, ארגונים אזרחיים ונציגי ממשלות בלונדון, להשקה בת יומיים של יזמה חדשה – Diamond Development Initiative) DDI), העוסקת במגזר הכרייה האלוביאלית במרכז ומערב אפריקה.
במסמך רקע לכנס נכתב, בין היתר, כי "הקהילה הבין לאומית רואה בתהליך קימברלי הצלחה מוכחת ודוגמה לחיקוי עבור עסקים אחרים. אולם התהליך טיפל רק בסימפטומים לבעיה. כלומר – הפחתה, אם לא הכחדה, של הסחר הבין לאומי ביהלומי קונפליקט.
הסיבה לבעיה היא האופי הבלתי מוסדר של מגזר הכרייה האלוביאלית הלא מאורגן במערב ומרכז אפריקה. מגזר זה פגיע באופן מיוחד לא רק לארגוני מורדים – כמו בנושא של יהלומי קונפליקט – אלא גם לארגוני טרור, המבקשים לנצל כורים, ילדים וקהילות מקומיות, וגופים המעוניינים לעקוף את החוק באמצעות התנהגות מושחתת כמו הלבנת הון".
חיים אבן-זוהר, שבאדיבותו אנו מביאים מידע זה, התרעם בטורו הקבוע באתר החדשות של איידקס, על כך שיזמה זו ראתה אור ללא שיתוף גורם כלשהו מענף היהלומים. אבן-זוהר אמר לנו: "דה בירס קיבלה הודעה מראש כי יש להרחיב את רשימת המשתתפים, ולכלול בה את נשיאי הפדרציה העולמית של בורסות היהלומים וההתאחדות הבין לאומית של התאחדויות תעשייני היהלומים, נציגי בנקים ונציגים של ריו טינטו ו-BHP Billiton, אולם היא סירבה בתוקף, באומרה שזו פגישה מקדימה בלבד. ידוע, כי כבר מתוכננת פגישה נוספת."
על פי רשימת המשתתפים לא השתתפו במפגש גם נציגים מהמגזר שהיה נושא הכנס – מגזר הכרייה האלוביאלית, למרות שיש להם נגיעה ישירה לכל התפתחות בנושא זה.
אבן-זוהר אומד את שיעור התפוקה האלוביאלית בעולם (בערכים כספיים) ב-25% מכלל תפוקת הגלם. לדבריו, הן דה בירס והן אלרוסה, שהשתתפו בכנס, אינן עוסקות בכרייה מסוג זה.
עם זאת, הוא כותב בטורו – היזמה מבורכת. "שבתי השבוע מסיירה ליאונה. מדינה זו, אולי יותר מכל מדינה אחרת, זקוקה ליזומה זו – וכמה שיותר מהר. בסיירה ליאונה יש כחצי מיליון חופרים (איש אינו יודע את המספר המדויק), העובדים יום שלם תמורה שתי כוסות אורז, מעט שמן צמחי ואולי – 0.20 דולר, בנוסף לתקווה מעורפלת לזכור בחלק כלשהו אם ימצאו יהלום. כל אלה מסתכם בפחות מדולר ליום".
אבן זוהר ממשיך ואומר "דה בירס מעריכה, כי כמיליון חופרים עובדים בתנאי עוני קיצוניים. ואכן, יש למצוא דרכים לשפר את מצבם, מבלי למשוך עוד כורים בלתי מוסדרים למגזר זה. מנקודת מבט 'טקטית', אני מתקשה להבין את הרצון של דה בירס – שעזבה את מגזר הכרייה האלובילאית הבלתי מאורגנת לפני שנים – להעדיף יזמה משותפת עם ארגונים אזרחיים על פני יזמה משותפת עם גורמים ענפיים."
מאת: שירה עמי







