יום טוב מזרחי, דור שני בארץ, נולד ב-1940 בירושלים. ב-1962, אחרי שחרורו מהצבא, התחיל לעבוד כחותך יהלומים במפעל של משה סלנט, שפעל בבית היהלומים ברוממה, ירושלים (בבניין בו שוכנת כיום רשות השידור). במהלך השנים עבד אצל יוסף טיליוף, אצל בן חי פנחסי ויהודה סיידוף ואצל עמי ברוקמן. לאחר מלחמת יום הכיפורים פתח מפעל עצמאי בחצר מוסיוף שבשכונת הבוכרים בירושלים, בשותפות עם דדי פנחסי. במפעל עבדו כעשרים לוטשים, ובהם שלושת אחיו – אליהו, גדעון ודניאל. ב-1980, עם פירוק השותפות וראשית התרופפות בריאותו, עברה המשפחה לתל אביב כהיענות לדרישת הרופאים. המהלך נעשה בתמיכתה המלאה של רעייתו – זיוה, ובעידודו הנמרץ של בן דודו – אילן גלאון, שאף אירח אותו בביתו.
ב-1982 נכנס יום טוב מזרחי לשותפות עם אלי זיקרי במלטשה בנתניה. ב-1986 פתחה השותפות זיקרי-מזרחי מלטשה נוספת ברמת גן, בה הועסקו שלושת בניו של יום טוב מזרחי – דוד, עופר ואיל, כשמאוחר יותר מצטרף אליהם צעיר הבנים – רונן. למעשה, באותן השנים חלשה השותפות על שלוש מלטשות: ברמת גן עובדו אבנים גדולות, תוך הרחבת המלטשה, הוספת חדרים ובניית מנסרה גדולה, בנתניה עובדו אבנים קטנות, ובירושלים – קטנטנות. בתקופת השיא, 1986 – 1989, העסיקה השותפות כ-110 פועלים, שייצרו אלפי קרטים בחודש.
בסוף 1989 פורקה השותפות. המפעל ברמת גן נותר בבעלות יום טוב מזרחי.
באותן השנים כבר סבל יום טוב מזרחי מבעיות בריאות קשות, שהלכו והחמירו. הוא עבר ניתוחים רבים, כשהוא מסרב בעקשנות להקשיב לאזהרות הרופאים, שהורו לו להאט את קצב העבודה.
גם הטילים לא עצרו אותו. ב-1991, בימי מלחמת המפרץ הראשונה, המשיך לעבוד בשעות לא מקובלות כדי להספיק לייצר את האספקה המוגברת שהגיעה אליו כתוצאה מצמצום הייצור במפעלים אחרים. בנוסף, בניגוד להנחיות הרופאים, טס בתקופת המלחמה ארבע פעמים לבלגיה, כדי לרכוש הקצאות של יהלומנים אחרים שלא הגיעו לקחת את הסחורה.
יום טוב מזרחי ייצר באינטנסיביות עד 1995, כשהוא מעסיק מספר גדול של עובדים ומאמץ את כל החידושים הטכנולוגיים ובהם תוכנת המחשב של ארודיים והציוד החדשני של שרין.
שתי מכות אנושות שקיבל האטו את המרוץ. ב-1990 – שוד מזוין במלטשה ברמת גן – חוויה קשה שטלטלה את המשפחה, וב-1996 – גניבה של יותר ממיליון דולר. למרות זאת, עמד יום טוב מזרחי בכל ההתחייבויות שלו לספקים. אולם, חצי שנה לאחר מכן סגר את המפעל למעט חדר אחד, בו המשיך לייצר בהיקפים קטנים. יום טוב מזרחי פנה למסחר בגלם, כשהוא ממשיך לנסוע לחו"ל לעתים תכופות.
בשנת 2000 פרש מהעבודה ובשנת 2012 הלך לעולמו, כשהוא מותיר אחריו רעיה – זיוה, וארבעה בנים – דוד, שפרש מהענף, עופר, איל ורונן, העוסקים בייצור גלם ובשיווק מלוטש.
מאת: שירה עמי