אשר פרלמן

אשר פרלמן ז"ל – יקיר תעשיית היהלומים

נולד ב-1923 ביפו. ב-1941 החל לעבוד במפעל היהלומים "בריק" בתל אביב, בהנהלת יוסף נדל ז"ל, שהפך מאז לידידו בנפש. המשבר של 1946 שימש מנוף להתפתחותם העיסקית של פועלי יהלומים רבים, ובהם גם אשר פרלמן.

 

ביחד עם שותף קנה מפעל והעסיק בו פועלים. עם קום המדינה עבר מחי"ש תל אביב לצה"ל, ולחם כרגם בגדוד 54 בחטיבת גבעתי. לאחר פציעתו בקרב השתחרר מהצבא והחל לעבוד במפעל "עקרון" בתל אביב. השילוב בין רצונו להיות עצמאי לבין העובדה שהיה חסר הון, הוביל לבחירה בעיסוק באבקות יהלומים, תחום בו הפך אשר פרלמן למוביל בארץ.

 

חברת "אשר פרלמן יהלומי תעשייה" נוסדה ב-1953. החברה עסקה בקניית נשורת של יהלומים שנוצרה כתוצאה מחיתוך האבנים. את הנשורת עיבד בעזרת כימאי מקומי. בתהליך, שהתבצע במעבדה, נוקתה הנשורת. היהלומים הנקיים נכתשו לכמה סוגי אבקות, שהותאמו לליטוש אבנים שונות. האבקה, שנארזה ב'מנות' בתוך מעטפות זעירות, ייעלה את תהליך הליטוש במפעלים, וחסכה זמן יקר ומיותר בכתישה העצמית.

 

באותם ימים הגה הנרי דייר מדה בירס את הרעיון להפוך את היהלומים שאינם ראויים לשמש כיהלומי נוי, והמהווים כ-80% מכלל תפוקת היהלומים, למוצר שניתן למוכרו לתעשייה. דייר, לימים מנכ"ל חברת יהלומי התעשייה של דה בירס, גם דחף את דה בירס לייצור יהלומי תעשייה סינתטיים. ב-1965 חיפשה דה בירס את החברה הגדולה ביותר בישראל העוסקת ביהלומי תעשייה, ופנתה לאשר פרלמן, כדי שישווק בעבורה את אבקות היהלומים. מאותה עת משמש אשר פרלמן כסוכן בלעדי של יהלומי התעשייה של דה בירס בארץ. באותם הימים הצטרפה לחברה הרעיה, עדינה.

 

בקיפול ה'בריפקות' המשמשות לאריזת האבקות עסקו פרק זמן מסוים גם חניכי מע"ש – מרכז לעבודה שיקומית לילדים מפגרים, הנמצא באיזור הבורסה.
חברת "אשר פרלמן יהלומי תעשייה" עוסקת כיום בשיווק אבקות מוכנות מדה בירס עם סוכן המשווק בארץ ובחו"ל, מוכרת יהלומים סינתטיים למפעלים המייצרים כלי יהלום ומייבאת יהלומי גלם מבלגיה וממקומות אחרים באמצעות חברת "רנבן יהלומים". החברה נותנת ייעוץ ללא תשלום למפעלים המייצרים כלי יהלום באמצעות מהנדסים של דה בירס.

 

כל שנות פעילותו בענף כיהן אשר פרלמן בתפקידים ציבוריים: יו"ר ועדת ביקורת במכון היהלומים, חבר ועדת ביקורת של הבורסה, חבר הוועד הפועל שנים רבות כנציג סקציית יהלומי תעשייה וחבר בוועדות שונות של ההתאחדות.

 

הבנים, בני ורן הצטרפו לעסק המשפחתי אחרי השחרור מהצבא, ובמקביל למדו כלכלה באוניברסיטת תל אביב. כיום הם מנהלים את עיסקי המשפחה, כשההורים – אשר ועדינה – משמשים כיועצים.

 

בשנת 2000 העניקה התאחדות תעשייני היהלומים לאשר פרלמן את התואר יקיר תעשיית היהלומים.

 

אשר פרלמן הלך לעולמו ביולי 2006.

 

 

מאת: שירה עמי

כתבות נוספות בנושא

חדשות הענף

דילוג לתוכן