יהלומי מיקרו ויהלומי מקרו

אבקת יהלומים

אבקות יהלומים המשמשות בזמן ליטוש יהלומים.
היהלום, בהיותו החומר הטבעי הקשה ביותר (דרגה 10 בסולם מוהס), יכול להישחק או להילטש רק על ידי יהלום אחר. לפיכך, כאשר שני יהלומים מתחככים זה בזה נוצרת פעולת 'לקיחה' הדדית, ושני היהלומים נשחקים במידת מה. לפי עקרון זה רווח הנוהג ללטוש את היהלום באמצעות שחיקתו באבקת היהלומים המרוחה על פני אופן מסתובב (בהודו, לפני מאות שנים, נהגו ללטוש יהלום ביהלום). פעולת השחיקה יוצרת 'לקיחה' הדדית של גרעיני החומר ביהלום הנלטש ובאבקה, ומתבצעת פעולת הליטוש.
קיימות שתי קבוצות של סוגי אבקות: 'אבקות טבעיות' ו'אבקות סינתטיות'.

אבקת יהלומים טבעית (Natural Diamond Powder)
המקור לאבקת יהלומים טבעית הוא היהלומים עצמם. ליצירת אבקה נבחרים יהלומים שאיכותם ירודה עקב כמות הפגמים המרובה בהם מבחינת הניקיון, מודל ומבנה הסריג. יהלומים אלה נקראים יהלומי תעשייה (Industrial Diamonds), ומחירם זול ביותר. יהלומים אלה משולבים בכלים ובציוד תעשייתי (מסורים ומקדחים למיניהם), או נכתשים לאבקה דקה מאוד, המשמשת לליטוש יהלומים ואף לליטוש חומרים אחרים – מתכות, אבני חן ועדשות זכוכית.

יחודה של אבקת היהלומים הטבעית בכך שגרגרי החומר נוטים, בדרך כלל, לצורה ארוכה, וקצותיהם חדים עקב פעולת הכתישה. הדבר גורים לשיעור 'לקיחה' גדול יותר ביהלום הנלטש, אולם אורך חיי האבקה קצר יותר (מזה של האבקה הסינתטית) בגלל המשך המהיר של תהליך ההתרסקות באבקה. גודל הגרגרים באבקה הטבעית ממיקרונים בודדים עד לעשרות מיקרונים, דבר היוצר שוני בעוצמת הלקיחה של הגרגרים. למרות, שתהליך הכתישה בעת הכנת האבקה יכול להיות ארוך, יש למיינה לגדלים מדויקים של גרגרים.
במשך השנים, בטרם היתה האבקה הסינתטית זמינה, הקפידו לאסוף אף את נפולת חיתוך היהלומים לשם הכנת אבקה טבעית. לשם הפרדת נפולת החיתוך מדבר החיתוך, נהגו לשרוף את השאריות ולכתוש אותן ידנית בעלי ומכתש.

אבקת יהלומים סינתטית (Synthetic Diamond Powder)
כבר בשנות ה- 30 וה- 40 של המאה עשרים ניסו לייצר יהלומים בצורה מלאכותית – סינתטית, אך היה קושי רב לייצר תנורים מיוחדים בהם ישררו תנאי לחץ וחום גבוהים מאוד, החיוניים ליצירת גרעין היהלום. החברה הראשונה שהצליחה בייצור מסחרי של יהלומים סינתטיים היתה חברת ג'נרל אלקטריק האמריקאית General Electric) GE-)החברה אמנם לא הצליחה לייצר יהלומים גדולים כפי שביקשה, אולם ייצרה בהצלחה רבה, ובעלויות כלכליות, יהלומים זעירים,אבקת יהלומים. בעקבות GE פתחה דה בירס מפעלים לייצור אבקת יהלומים סינתטיים באירלנד ובדרום אפריקה. גם ברית המועצות הקימה מפעלים משלה בתחום זה.

האבקה הסינתטית עשויה גרגרים אחידים בגודל של מיקרונים אחדים. אחידות הגרגרים מאפשרת ליטוש אחיד יותר. צורת הגרגרים קובייתית יותר מזו של האבקה הטבעית, ופינות הגרגרים קטומות, עובדה המאטה את קצה התרסקותם ומאריכה את 'חיי' האבקה.

רוב פעולת הליטוש מתבצעת כיום באמצעות אבקות סינתטיות. נוחות השימוש המחיר הנמוך הופכים אותן למבוקשות יותר מן האבקות הטבעיות.
באדיבות: שלום ליסיצקי, מחבר הספר יהלומית מדוברת

כתבות נוספות בנושא

דילוג לתוכן