mirny mine art 59

יהלומים מרוסיה

כריית יהלומים נחשבת לתעשייה צומחת ברוסיה של ימינו. באוגוסט 2015 דווח, כי בוצואנה איבדה את מקומה כיצרנית היהלומים המובילה בעולם במונחי ערך לטובת רוסיה. על פי דו״ח נתוני תפוקה ב-2014 של תהליך קימברלי (Kimberley Process), זינקה התפוקה של רוסיה באותה השנה ב-20%, ל-3.73 מיליארד דולר, בעוד ערך האבנים היקרות שנכרו עלה ב-19%, ל-97.47 דולר לקרט. גם נפח היהלומים עלה ב-1% והסתכם ב-38.303 מיליון קרט.

אלרוסה היא קבוצת חברות כריית היהלומים של רוסיה, הנמצאת בבעלות חלקית של המדינה. אלרוסה מחפשת, כורה, מייצרת ומוכרת 95% מכלל היהלומים ברוסיה, וכורה גם במכרות יהלומים באפריקה.
כמה ממכרות היהלומים ושמורות היהלומים הגדולים ביותר (חלקם טרם נחקרו) נמצאים ברוסיה, ביניהם אודצ׳ני (Udachny), גריב (Grib), ואייקהאל (Aikhal).
ב-2014 פורסם, כי מכרה היהלומים אודצ'ני של אלרוסה צפוי לסיים בקרוב את תקופת ההרצה שלו, והחברה מתכננת להפוך אותו למכרה היהלומים הגדול ביותר ברוסיה, ואחד הגדולים בעולם. פרויקט הבור הפתוח אודצ'ני, שבצפון-מזרח רוסיה, התגלה ב-1955 והוא צפוי להפיק 5 מיליון קרט יהלומים בשנה. אודצ'ני, שפירושו "בר מזל", מרוחק 17 ק"מ מהחוג האקרטי בצפון סיביר. אלרוסה התחילה לפעול במקום ב-1971, וב-43 השנים שחלפו הוא הניב לה כ-80 מיליארד דולר. מהדיווח ב-Mining.com עולה, כי לאחר שתחל הכריה התת-קרקעית, יכרו וינופו מדי שנה 2.4 טון עפרה מדי שנה, נתון שיגדל ל-4 מיליון טון בתוך ארבע שנים. בשילוב הנכסים היצרניים האחרים שלה, אודצ'ני יסייע לאלרוסה לשמור בעתיד הנראה לעין על התואר מפיקת היהלומים הגדולה בעולם במונחי נפח.

מכרה היהלומים אייקהל, אחד ממכרות היהלומים הגדולים ביותר ברוסיה ובעולם, נמצא בצפון-מזרח המדינה. על פי Rough & Polished, התפוקה השנתית שלו עומדת על 1.3 מיליון קרט. ביקורת מ-2012 אישרה שהמכרה מכיל סך של 14 מיליון קרט ועשוי לכלול 54 מיליון קרט נוספים. לדברי אלרוסה, בעלת ומפעילת המכרה, מקורה של מרבית תפוקת היהלומים של חטיבת הכריה באייקהל הוא מכרה הבור הפתוח הגדול ביותר של החברה – ג׳ובילי (Jubilee).

מכרה היהלומים מיר (Mir), המכונה גם מירני (Mirny) היה מכרה יהלומים הנמצא במזרח סיביר שברוסיה. כיום המכרה כבר לא פעיל. מכרה מיר הוא השני בגודלו בעולם, מיד אחרי מכרה בינגהאם (Bingham) ביוטה. על פי Abazia.com, בשנות ה-60 של המאה ה-20 הפיק המכרה 10 מיליון קרט יהלומים מדי שנה, חמישית מתוכם באיכות נוי. בשנות ה-70 הגיעו למיצוי הכרייה בבור הפתוח והוחל בבניית רשת מנהרות תת קרקעיות, שהגיעו לעפרת הקימברליט. עד שנת 1999 פעל מיר כמכרה תת קרקעי בלבד. לאחר 44 שנות פעילות פסקו העבודות במיר. ביוני 2001 החלה סגירת המכרה, וב-2004 הוא נסגר באופן סופי. המכרה הופעל בכל שנות פעולתו ע"י חברת אלרוסה, חברת הכרייה הלאומית הרוסית.

מכרה היהלומים גריב, שבבעלות חברת הנפט לוקאויל (Lukoil), הוא מכרה בור פתוח. הוא נמצא בצפון-מערב רוסיה, ב-Arkhangelsk Oblast. העתודות של גריב מוערכות ב-98.5 מיליון קרט, עם תפוקה שנתית של 3.62 מיליון קרט. נתונים אלה הופכים את גריב למכרה היהלומים הראשון שאינו מכרה-סחף, המייצר יותר ממיליון קרט מדי שנה, כך על פי Mining Global. הוא צפוי להפוך למכרה היהלומים הגדול ביותר ברוסיה במונחי גודל.

כתבות נוספות בנושא

דילוג לתוכן