מילוי סדקים ביהלומים (Fracture Filling) היא פעולת החדרת חומר ליהלום לשם מילוי סדקים בו. רוב היהלומים אינם נקיים מפגמים. חלק מהפגמים קטן ולא בולט כמו לדוגמה נקודות גרפיט קטנות, סימני גידול וכדומה. חלק מהפגמים בולט וגורם לירידה ממשית בערך היהלום. אחד הפגמים הידועים ביהלום הוא הסדק או בשפת היהלומנים גלץ.
סדק/גלץ נוצר ביהלום הגלם בעת תהליך הגידול עקב הפרעות ולחצים מכיוונים שונים. יש סדקים קטנים ויש סדק
ים גדולים, יש סדקים הלכודים בתוך היהלום, יש הקרובים אל שטח פניו, ויש סדקים פתוחים – בעלי פתח יציאה חיצוני בשטח פני היהלום. המרווח הקטן שבין שני קירות הסדק מפריע למעבר חופשי של האור דרך היהלום, ועל כן, יהלומים מלוטשים שנותר בהם בתום הליטוש גלץ פתוח, יאבדו מצלילותם יותר מיהלומים שיש בהם גלץ סגור. גם לאחר הרתחה
עמוקה, המנקה את הגלץ מלכלוך, ימשיך המרווח שבין קירות הסדק להיראות עכור ובלתי שקוף.
מספר חברות מצאו פתרון לבעיה זו באמצעות החדרת חומר לסדקים פתוחים. החומר צריך להיות בעל תכונות כדלקמן:
· גמישות, המאפשרת החדרתו לסדק
· שקיפות, המאפשרת מעבר טוב של קרני האור
· חוזק מתאים, המשאיר את החומר מקובע בתוך הסדק
החומר המתאים הוא תרכובת סיליקון ו/או אפוקסי והרכב חומרים העשויים מצורן, דמוי זכוכית. אחרי שהחומר מתייבש ומתקשה הוא מאחד את דפנות הסדק/הגלץ למקשה אחת ומאפשר מעבר טוב יותר של קרני האור, שיפור במראה היהלום ובצבעו. יש להיזהר מחימום אבן שעברה מילוי או להימנע מלבשל אותה, שכן הטיפול הפיך, וייתכן שהחומר יימס והאבן תחזור למראה הקודם שהיה לה.
באדיבות: שלום ליסיצקי, מחבר הספר יהלומית מדוברת














