איך נוצרים יהלומים?
המסע שעושה אבן קטנה (או גדולה, אם אתם ברי מזל) מה״מפעל״ אל הטבעת, השרשרת או הצמיד שלכם מרתק למדי: ה״מפעל״ הזה הוא למעשה כדור הארץ עצמו. מרבית היהלומים הטבעיים נוצרים במעטפת כדור הארץ – השכבה שבין הקרום לבין הליבה החיצונית. יהלומים נוצרים בטמפרטורות ולחץ גבוהים במיוחד, והתהליך איטי מאוד: הצמיחה שלהם מתרחשת במשך מיליארד עד 3 מיליארד שנים.
הם מגיעים קרוב אל פני השטח במהלך התפרצויות וולקניות נדירות במיוחד. כאשר אלה מתרחשות – מאורע שלא קרה מאז שמדענים היו מסוגלים לזהותו – הן מפיקות סלעים הידועים כקימברליטים (kimberlites) וצינורות למפרואיט (lamproite pipes). וכאן הסיפור נהיה ממש מעניין, כיוון שסלע קימברליט הוא חלומו של כל מחפש יהלומים. אלה הם המקורות החשובים ביותר של יהלומים בסיסיים. ראוי לציין, שכמעט כל הקימברליטים התפרצו כבר לפני מיליוני שנים. על פי Mining.com, כ-6,400 צינורות קימברליט התגלו ברחבי העולם, 30 מתוכם מכילים יהלומים.
כמעט 1 מתוך 200 קימברליטים געשיים מכיל יהלומים. בשנת 1871 נמצא יהלום 83.5 קרט בסמוך לעיר קימברלי בדרום אפריקה, חולל בהלה ליהלומים והעניק ליסודות הגעשיים הללו את שמם.
עוד ערכים שיעניינו אותך
-
שלום אפלבאום - יקיר תעשיית היהלומים לשנת 2019
יהלומן בעל מלטשה לליטושי פנטזי -
דניאל (דני) אבלס - יקיר תעשיית היהלומים לשנת 2019
התחיל דרכו כלוטש והפך לבעל מפעל וחברת יהלומים -
שלום פפיר - יקיר תעשיית היהלומים לשנת 2019
יהלומן, לוטש ופעיל בוועדות בורסת היהלומים -
מנחם גולדשטיין - יקיר תעשיית היהלומים לשנת 2019
מוביל את תחום האופנים לליטוש יהלומים בארץ ובחו"ל -
חנוך שטרק – יקיר תעשיית היהלומים לשנת 2019
חלוץ ומפתח מיכשור לתעשיית הליטוש של אמרלד ויהלומים -
חיים בשארי - יקיר תעשיית היהלומים לשנת 2019
לוטש שהפך לבעל מפעל גדול לליטוש יהלומים