diamonds art 6712792

שוק היהלומים שומר על איזון

המסחר בשוק היהלומים העולמי נחלש, אחרי רבעון ראשון מוצלח מאוד של השנה. עם זאת, האטה זו אינה סיבה לפסימיות. משמעותה רק כי שוק היהלומים מצא לבסוף את נקודת האיזון שלו, מה שמעניק לכל התעשייה תקווה לשנה יציבה.

 

שלושה חודשי צמיחה

 

התוצאות של הרבעון הראשון הוכחו כמוצלחות ביותר עבור כלל התעשייה. הביקוש ליהלומים ותכשיטים, שהיה אשתקד נמוך במידה ראויה לציון, התחיל להתאושש. יהלומים מלוטשים במשקל של בין 0.3-1 קרט עלו בשיעור של 1.4-6% ברבעון הראשון, כך עולה ממחירון היהלומים רפנט (RapNet). בעקבות התגברות הביקוש, יהלומנים החלו לחדש מלאים, שנותרו ריקים למדי בעקבות המכירות בעונת החגים. וחברות הכרייה, שצפו קודם לכן תוצאות צנועות מאוד, דיווחו כי המכירות עלו על כל הציפיות.

 

לדברי מומחים, מפיקות היהלומים העיקריות – דה בירס (De Beers) ואלרוסה (Alrosa) – גרפו בסך הכל 2 מיליארד דולר ממכירת גלם ברבעון הראשון. דה בירס דיווחה כי המכירות הגיעו ל-1.15 מיליארד דולר – כמעט 610 מיליון דולר בינואר ו-545 מיליון דולר בפברואר. להבדיל מדה בירס, אלרוסה עורכת מפגשי מסחר מדי חודש, אך אלו היו מעט רזים יותר בהיקפם. להערכת כמה מקורות בשוק, החברה הרוסית מכרה יהלומי גלם בשווי של כ-1.2-1.4 מיליארד דולר בשלושת החודשים הראשונים של 2016, בעקבות מכירות חודשיות זהות למדי.

 

שתי החברות פרסמו נתוני מכירות, שהיו גבוהים מאלו של השנה שעברה – למרות שהן דבקו במדינות תמחור שמרנית למדי. אלרוסה לא שינתה מחירים מאז ספטמבר 2015, אז הורידה מחירים בשיעור של 8%. דה בירס הורידה את המחירים בשיעור של 8-10% בפברואר, ובכך הביאה אותם לרמה של הציפיות בשוק

תרשים - מסחר ביהלומי גלם
צילום:Rough&Polished

 

המדיניות השמרנית הניבה תוצאות. נתונים מפלטפורמות המסחר מצביעים על כך שמחיר היהלומים העולמי הממוצע לא רק התייצב, אלא גם החל לעלות. צמיחה זו לא נתמכה על ידי המפיקות, אלא נבעה מפעילות עסקית בשוק המשני, ומביקוש גבוה בטנדרים. שחקנים בשוק אומרים כי, לדוגמא, יהלומי הגלם שנמכרו בטנדרים שערכו לאחרונה פטרה (Petra) וריו טינטו (Rio Tinto), נמכרו במחירי פרימיום, לעיתים בשיעור דו-ספרתי

 

 

 

 

מחירם הממוצע של יהלומים שיובאו ויוצאו מאנטוורפן מצביע על מגמה כללית של צמיחה לעומת סוף 2015. בחודש מרץ, המחיר הממוצע של יהלומים שיובאו לאנטוורפן עמד על 122 דולר לקרט, ואילו המחיר של יהלומים שיוצאו מאנטוורפן עמד על 111 דולר לקרט (ההבדל נובע מכך שחלק מהגלם היקר נשאר באנטוורפן לשם חיתוך). מדובר במחיר נמוך מזה שנרשם במרץ 2015, אך גבוה משמעותית מזה שנרשם חודש קודם לכן. מחירי היהלומים שיובאו להודו מראים מגמה דומה

 

 

תקופת המתנה

 

בתוך כך, נפחי המסחר רשמו בחודש מרץ ירידה חודשית, הן במונחי ערך והן במונחי נפח, לעומת פברואר. ייבוא הגלם לאנטוורפן וייצוא הגלם ממנה ירדו בשיעור ממוצע של 20%. המועצה לקידום ייצוא אבני החן והתכשיטים מהודו (GJEPC) טרם פרסמה את נתוני מרץ, אך אפשר לצפות לתנועה דומה

 

מסחר ביהלומי גלם, במיליוני קרט
צילום: Rough&Polished

ההאטה, עם זאת, עדיין אינה סיבה לתחזיות פסימיות. שוק היהלומים מצא נקודת איזון, וניתן להוכיח את הטענה הזו על בסיס שני טיעונים לפחות. הראשון נוגע לנפחי המסחר. המכירות במרץ אמנם היו נמוכות יותר מאלו של פברואר במונחי נפח, אך הן חזרו לרמה ההיסטורית שנרשמה בשנים עברו, לעומת מכירות נמוכות משמעותית במחצית השנייה של השנה אשתקד.

 

הוכחה שנייה אפשר למצוא בעליות מחירי היהלומים. אם השוק המשני והטנדרים סוללים דרך לפרמיות בעסקאות יהלומים, משמעות הדבר כי המחירים שמציעות המפיקות נמצאים כעת ברמה הוגנת, ומעניקים לאמצע הערוץ הזדמנות להרוויח יותר. ואותה עמלה נמוכה באמצע הערוץ היא אחד הגורמים המרכזיים לאי היציבות בשרשרת אספקת היהלומים

 

שחקנים בשוק מאמינים שההאטה בפעילות העסקית נובעת מהשלמת חידוש המלאי מצד יצרניות היהלומים. "בתחילת השנה, נרשם מחסור מסוים ביהלומים מלוטשים, במיוחד בקטגוריות הנעות במהירות של 0.5-1 קרט, כך שיהלומנים היו עסוקים ברכישת גלם כדי לחדש את המלאים", אמר אחד מהם. "עם זאת, החל מהרבעון השני ייכנסו לשוק יהלומים מלוטשים שיוצרו מיהלומי הגלם שנרכשו בינואר. לכן, השוק לוקח הפסקה – צריך לראות אם מחירי המלוטש יתחילו לרדת לאחר שחבילות מלוטש חדשות יוצעו למכירה". לדברי רפנט, מחירי המלוטש שמרו על יציבות בחודש מרץ, כלומר נרשמה אפס צמיחה. התוצאות באפריל יקבעו במידה רבה את ההתפתחויות הנוספות.

 

בנסיבות אלו, הטקטיקה הטובה ביותר מבחינתן של חברות כריית יהלומים היא לשמור על המכירות ברמה הנוכחית במשך תקופת מה. במצב הנוכחי, מכירות הגלם מסונכרנות עם רמתן ההיסטורית, והשוק לא צפוי לספוג עוד מהם. ירידות מחירים נוספות יפגעו בערך המלאי שבידי יצרניות היהלומים, אשר נצבר במהלך הרבעון הראשון. מצד שני, ייקור נוסף של המחירים יפגע בפרמיות של חותכי היהלומים, ובהזדמנויות שלהם להגדיל את הפעילות העסקית.

 

במובן זה, הדו"ח של בלומברג, לפיו דה בירס העלתה את המחירים ב-2%, נראה מטריד מאוד. עם זאת, עד כה לא ניתן לכך כל אישור, ואחת מבעלות הסייט – חברת קריסטל (Kristall) מסמולנסק – אף דחתה את הטענה, ומסרה כי לא נרשם כל שינוי במחיריהן של חבילות הגלם שרכשה מדה בירס.
אלרוסה ערכה מפגש מסחר רגיל עבור לקוחותיה לטווח ארוך, החל מה-12 באפריל 2016. עד כה,  טרם נמסר אם החברה מתכננת לשנות את המחירים שלה, או בכמות הגלם המוצעת למכירה. עם זאת, נשיא אלרוסה אמר בכנס משקיעים בסוף מרץ כי "היה צפוי שהשוק ישמור על יציבות, ולא יעבור תיקונים יהיה יציב, ולא יהיה נתון לתיקונים עד סוף השנה".

 

 

 

מאת: Elena Levina, Rough&Polished

כתבות נוספות בנושא

דילוג לתוכן