ehud laniado art 4065003

חשיבה מחדש על נדירותם של יהלומים

אחת התכונות החשובות ביותר של יהלומים היא נדירות. חשיבותה של נדירות טמונה בשילוב בין תפקידה בשימור ערך, לבין הרצון האנושי התמידי להיות הבעלים של דבר מה נדיר. ואם אותו דבר מה נדיר הו גם יפהפה, אפילו יותר טוב.

 

עד כמה באמת נדירים היהלומים הטבעיים? על פי הערכות, ישנן ברחבי העולם כ-10,000 ארובות קימברליט מוכרות, מהן 1,000 ארובות המניבות יהלומים. מתוך אותן אלף, מאה ארובות בלבד מאפשרות כריית יהלומים כלכלית, ורק 30 מהן פעילות כיום. מכלל תפוקת היהלומים בארובות הפעילות, כ-20% בלבד הופכים ליהלומים מלוטשיםהמשובצים בתכשיטים.

 

ברור כי אין ספק שיהלומים, ויהלומים באיכות נוי במיוחד, הם חפצים נדירים. גם אין ספק שגילוי, כרייה והפקת יהלומים מהווים אתגר מדעי וכלכלי גדול. בנוסף, מבין המכרות הפעילים כיום, רבים כבר עברו את שיאם, כלומר מפיקים כיום פחות יהלומים מבעבר.

 

אל תטעו – אפילו יהלומים במשקל 1 קרט ובדרגות הצבע והניקיון הגבוהות ביותר נחשבים ליהלומים לבנים טבעיים נדירים ביותר. אלו פריטי יוקרה ביסודם, אך הערך שלהם אינו מוגבל לכך. הם יכולים לשמש גם כנכס לשימור ערך

 

נדירותם של יהלומים טבעיים מול יהלומי מעבדה

 

יש הטוענים כי יהלומים שיוצרו במעבדה הינם זהים ליהלומים טבעיים. זה נכון רק ביחס למבנה הכימי של האבן. בעיקרו של דבר, יהלום הוא סידור מסוים של אטומי פחמן. האטומים מסתדרים באופן שמחזיר אור היטב, ויוצרים גביש יפה. עם זאת, הדמיון בין יהלומי מעבדה ליהלומים טבעיים נגמר כאן. בעוד הראשונים נוצרים תחת תנאים מבוקרים ומאוד מדויקים במעבדה, האחרונים הם תופעת טבע פראית, לא צפויה, בלתי נשלטת, שאורכת מיליוני שנים, ולא כמה שבועות בודדים במפעל.

 

הסבירות הקטנטנה שהטבע ייצר יהלום במשך מיליוני שנים – יהלום שיכול לעלות לפני הקרקע או לא, שיכול להתגלות או לא, שצבעו יכול להיות מושלם או לא, שעשוי להיות נקי מתכלילים או לא – היא כה קטנה, כך שכלכלת הנדירות צריכה להזניק לשמיים את ערכם של אבנים כה נדירות. כיצד אפילו מעזים להשוות את הנדירות הזו לתוצר של ייצור המוני במפעל!

 

לקחת צעד קדימה

 

הציבור חייב להבין שיהלום טבעי אינו מבוקר או מיוצר בייצור המוני. כל יהלום טבעי הוא ייחודי, נושא סיפור משלו, מיוחד ובעל מבנה יוצא דופן. בעקבות השנה ההרסנית שרק יצאנו ממנה, אנו חייבים להסביר את נדירותם של יהלומים לציבור ברחבי העולם. אנחנו חייבים ליצור קבוצה גדולה של אנשים, מעין מועדון חברים, אשר מעריכים את הנסים החד-פעמיים הללו ואת ערך המכירה מחדש העצום שלהם. אחרי הכל, ליהלומים מלוטשים באיכות נוי יש כבר ערך. עם זאת, הצגת הנושא בפני הציבור בכללותו, בתהליך הדרכה שמספק מידע מלא, מדויק ושקוף על יהלומים, ירחיב את מעגל האנשים שמבינים טוב יותר את הלוגיקה של ערכם האמיתי של יהלומים.

 

אם הציבור יוכל להבין את מידת נדירותם של יהלומים טבעיים באיכות גבוהה שמשקלם 1 קרט ומעלה, אני מאמין  שפריטים אלו הפכו לנכס, ולא להוצאה, כפי שהם נתפסים כיום. בעתיד, כאשר מספיק אנשים ילמדו להעריך את יתרונותיה של השקעה ביהלומים טבעיים, הם יימכרו תמורת יותר מ-100 מיליון דולר, הודות לביקוש מצד צרכני-קצה משכילים.

 

 

מבוסס על מאמר מאת אהוד לניאדו
מאת: אהוד לניאדו

כתבות נוספות בנושא

דילוג לתוכן