יעקב אלמור

האם שינוי השם ישקם את המוניטין של מעבדת EGL?

מוקדם יותר השנה, פורסם כי תעודות דירוג היהלומים של מעבדת IIDGR של דה בירס (De Beers) ושל המעבדה הגמולוגית GHI שמשרדיה הראשיים בניו יורק, ייכנסו לרשימות של רפנט (RapNet).

אולם, הבעלים של מעבדת GHI הינם אותם בעלים של מעבדת EGL ארה"ב. בערים ניו יורק ולוס אנג'לס כאחד, משרדיהן של מעבדותGHI  ו-EGL ארה"ב ממוקמים באותן בניינים ובאותן קומות ובסמיכות רבה אלו לאלו.

מאז אוקטובר 2014, החרימה רפנט מהמחירונים המתפרסמים על ידה, יהלומים בעלי תעודות דירוג של EGL. הסיבה לכך היא שערורייה שסוקרה בהרחבה, ובמרכזה EGL הבינלאומית, אשר יושבת ברמת גן. לפי הפרסומים, המעבדה הנפיקה תעודות דירוג שהפריזו במידה ניכרת בדירוגי הצבע של יהלומים. השערורייה פרצה כאשר קמעונאי אמריקאי תבע את המעבדה, לאחר שצרכן קמעונאי הגיש נגדו תלונה רשמית ותביעה. נראה כי עולם המסחר שמח להגיש את היהלומים שלו למעבדה, והיה מודע לשיטות הדירוג שלה.

האם למעשה מעבדת EGL ארה"ב עקפה את החרם של רפנט על תעודות שלEGL  ארה"ב – או כל תעודות EGL – כשהעבירה את עסקיה לתעודות של GHI? סמנכ"ל התפעול של רפנט, סביל שטרן (Saville Stern), צוטט ב- National Jewelerבאמרו כי "אין 'שום דרך' שרפנט תשלב שוב במחירון כל יהלום שדורג על ידי EGL, כולל EGL ארה"ב", והוסיף כי "המותג EGL מוחרם לחלוטין על ידי רפנט".

בתכתובות מייל עם מנהלת המעבדה גמולוגית GHI, דבורה יעקובוביץ’ (Deborah Jakubovic), ציינה האחרונה, כי מעבדות GHI ו-EGL ארה"ב הן מעבדות גמולוגיות נפרדות, עם אותם בעלים. עם זאת, היא לא ענתה על שאלת ההמשך: "האם היהלומים המוגשים ל-GHI מדורגים על ידי אותו צוות גמולוגים של EGL ארה"ב? ואם כן, האם לקוחות GHI יודעים על כך?"

השאלה: האם שינוי השם מספיק?

במהלך השנה האחרונה, מנחם סבדרמיש (Menahem Sevdermish), מנהלה העולמי של קבוצת המעבדות שמותגה מחדש כ-EGL Platinum, פעל בשקט ובדממת אלחוט, על מנת לארגן מחדש את המותג.

לאחר סאגת "דירוג היתר" הידועה לשמצה, סבדרמיש ו- EGL Platinumהלכו רחוק יותר מכל מעבדה אחרת: הם סגרו ומחקו לחלוטין את EGL הבינלאומית, הזיכיון שאחראי לעבירות שהובילו לחרם מצד רפנט, וכן ארגנו והסמיכו מחדש את הסניפים הנותרים של המותג, כדי להבטיח שכל מעבדה – ביוהנסבורג, קייפטאון, רמת גן, הודו וטייוואן – תציית בקפדנות לחוקי הדירוג המחמירים של EGL Platinum. יש לציין כי מנכ"ל המעבדה בדרום אפריקה, אלן לואו (Alan Lowe), נושא תפקיד במועצת היהלומים הבינלאומית (International Diamond Council), המשמשת ככלב השמירה של התעשייה והמסחר ביהלומים, בנושאי דירוג ומינוח יהלומים.

סבדרמיש ציין בתגובה כי עדכון האתר של EGL Platinum יושלם תוך כמה חודשים, וישקף את המאמצים האדירים שהושקעו בשנה האחרונה, על מנת לתקן את הנזק שנרשם למוניטין המעבדה.

ברור כי היה קל יותר מבחינתו פשוט לשנות את שם המעבדה. אך כפי שהוא אומר – "למותג EGL Platinum יש ערך עצום, והוא ימשיך להציע את שירותיו לעולם המסחר בהצלחה וללא דופי".

במהלך השנה האחרונה, קהילת העסקים הגמולוגיים נפגעה משערורייה אחר שערורייה, שהשפיעו לעיתים קרובות על מעבדות הדירוג המובילות. אך לא נרשמה סגירת מעבדה, לא שמענו על פיטורי מנהלים וגמולוגים, לא הוחרמו תעודות של מעבדה מסוימת – ובטח שלא נרשם שינוי שמות!

ייתכן כי הגיע הזמן לאפשר לפעולות בונות לדבר באופן ברור ומשכנע יותר, על חשבון שינויי שמות. וייתכן גם שהגיע הזמן כי התעשייה, כולל רפנט, תבחן את תעודות הדירוג של מעבדת EGL Platinum החדשות במבט רענן, וללא דעות קדומות.

יעקב אלמור הוא העורך הראשי של Diamond World

מאת: יעקב אלמור

כתבות נוספות בנושא

דילוג לתוכן