img 1376 4141015

כח מגן-חרפושיות מצריות מאבני חן: נפתחה התערוכה החדשה במוזיאון היהלומים

מוזיאון היהלומים ע"ש הארי אופנהיימר חנך תערוכה חדשה המשלבת אבני חן, היסטוריה, מאגיה, ותכשיטים. כל אלה מופיעים בחרפושיות – חפצים זעירים בגדלים של 1-3 ס"מ, העשויות אבני חן יקרות למחצה וגם מחומרים כמו שנהב, זהב, כסף ועוד.

חרפושיות שימשו כקמע הנפוץ ביותר במצרים העתיקה במשך מאות שנים. שמו של הקמיע ניתן לו בגלל צורתו, צורת חיפושית זבל הנפוצה במצרים, שהמצרים הקדמונים האמינו שהיא בוראת את עצמה מתוך כדור. השם המצרי לחיפושית, במצרית עתיקה, הוא "ח'פר" שנגזר מהפועל להיברא או להיווצר. המצרים הקדמונים ראו בחיפושית סמל להתגלמות האל הבורא. גב החרפושית עוצב בסגנונות שונים וגחון החרפושית, הבסיס, שימש מצע לדמויות ושמות אלים, עיטורים וכתובות.

עגילים עם חרפושיות אנגליה, התקופה הוויקטוריאנית

עגילים עם חרפושיות אנגליה, התקופה הוויקטוריאנית
צילום:באדיבות מוזיאון ישראל

החרפושיות שולבו בטבעות ותכשיטים עוד בעת העתיקה וזכו לפופלריות רבה בתכשיטים שוב בתקופה הוויקטוריאנית, בה הן שולבו בצמידים ובמחרוזות שאת חלקן תוכלו לראות בתערוכה. לחצו כאן לצפיה בגלריית התמונות מהתערוכה. פתיחת התערוכה נערכה ברחבת המוזיאון בנוכחות אורחים רבים בו בירכו יו"ר מועצת מנהלים של המוזיאון ונשיא בורסת היהלומים, שמואל שניצר, נשיא הבורסה לאבני חן, שלמה אשד ואוצרת התערוכה, נוגה ראב״ד.
יו"ר מועצת המנהלים של מוזיאון היהלומים ונשיא בורסת היהלומים, שמואל שניצר אמר כי: "במצרים העתיקה החרפושיות שימשו כקמע המביא למחזיק בהם מזל ותקווה. כולנו צריכים היום, בעסקים שלנו, קצת מזל ותקווה, על כן התערוכה הזאת מתקיימת בזמן הנכון ובמקום הנכון. מוזיאון היהלומים הוא הפנים היפות שמציגה בורסת היהלומים לקהל הרחב והוא גם פותח לבבות.

יו"ר מועצת המנהלים של מוזיאון היהלומים, שמואל שניצר נושא דברים בפתיחת התערוכהצילום:IDI

יו"ר מועצת המנהלים של מוזיאון היהלומים, שמואל שניצר נושא דברים בפתיחת התערוכה ״רק בשבוע שעבר ביקר במוזיאון נציג בכיר מהשגרירות הטורקית שנהנה מאוד, והרגשנו כי הביקור במוזיאון עשה את המשך הביקור בבורסה למאד מוצלח״, הוסיף הנשיא.

שניצר הודה בדבריו למוזיאון ישראל על השאלת המוצגים, למכון היהלומים "האבא והאמא" של מוזיאון היהלומים, לאוצרת התערוכה, נוגה ראב״ד, על הרעיונות המעניינים לתערוכות, ולצוות המסור של המוזיאון.

"יש קשר אמיץ בן תרבות מצרים העתיקה לאבני חן. המצרים הקדמונים העניקו לאבני החן ולצבעי אבני החן כוחות מאגיים וייחסו משמעות עמוקה לצבע."

כתבות נוספות בנושא

דילוג לתוכן