img 0345 5360009 1

לא כאלה נדירים: שוברים 5 מיתוסי יהלומים

כמו כל סחורה יוקרתית אחרת, גם ביהלומים נקשרו כמה אגדות ומיתוסים במשך השנים. הגיע הזמן לשבור 5 מיתוסים שקשורים ליהלומים.

 

1. יהלומים הם דבר נדיר – ובכן, לא ממש

למרות שכל החומרים המדורגים כאבני חן נדירים, ה-IGM (או International Gem Society) מסבירה שבין אבני החן, יהלומים הם דווקא הנפוצים ביותר. כריית יהלומים היא אמנם מלאכה מפרכת, אבל רובה נעשית כיום בעזרת מיכון ואמצעים טכנולוגיים מתקדמים המאפשרים למצוא, אפילו את היהלומים הקטנים ביותר.  בנוסף, בעזרת התקדמות מלאכת הליטוש מצליחים ללטש יותר יהלומים מאותו חומר הגלם. בשנים האחרונות לא הצליחו הגיאולוגים למצוא מרבצי יהלומים חדשים הראויים להפקה, ויתכן שאכן היהלום יהפוך בעתיד לחומר נדיר ביותר

 

2. יהלום הוא החומר הכי קשה בטבע ולכן בלתי שביר

יש נטייה לבלבל בין קשה לחזק, בין תכונת הקשיות ותכונת החוזק. היהלום הוא אכן החומר הכי קשה בטבע אבל הוא לא חזק ונשבר בקלות. ליהלומים יש מבנה מולקולרי תלת מימדי, צפוף ביותר, דבר שמקנה להם את תכונת הקשיות. למרות שיהלום הוא החומר הכי קשה בטבע ניתן לשבור אותו מאד בקלות וכל זאת למה? גביש יהלום צומח בשכבות אחת על השניה. נקודת המגע בין השכבות היא נקודת החולשה של היהלום. מלטש מיומן יודע למצוא את הנקודות האלה ולחלק את היהלום במכת יד אחת. בנוסף, יהלומים מלוטשים רגישים מאד בעוקץ ומכה לא זהירה עלולה לשבור את את העוקץ ולפגוע בצורת היהלום

 

3. יהלומים הם החומר החזק בעולם

יהלום, התגבשות של היסוד פחמן, הוא אכן החומר הקשה בטבע . הוא מדורג מקום 10, הגבוה ביותר בסולם מוהס (Mohs) של חוזק המינרלים. סולם מוהס מייצג את עמידות החומר בפני שריטות של מינרלים שונים על פי יכולתו של חומר חזק יותר לשרוט חומר רך יותר, יהלומים מדורגים במקום ה-10 והם חזקים פי כמה וכמה מהחומר שבא לפניהם שהוא קורונדום, ספיר.

 

טבעות אירוסין ונישואין
צילום:לייביש ושות'

אבל לפני כמה שנים הצליחו מדענים לייצר במעבדה חמרים שהם קשים יותר מיהלום, כמו החומר הנקרא פחמן 60 המורכב מכדוריות שבינן תרכובות קסילן (ממס אורגני). בסריג של פחמן 60 יש מבנים מסודרים ולא מסודרים של כדוריות היוצרים חומר סופר חזק. ואיך יודעים שחומר זה יותר חזק מיהלום? באותה שיטה שפועל סולם מוהס, בכל פעם שהמדענים יצרו את החומר הוא סדק את סדן היהלום שהם השתמשו בו כדי ליצור ולדחוס את החומר.

 

4. יהלומים הינם שקופים ונקיים לחלוטין

בהסתכלות רגילה יהלום נראה שקוף לגמרי, אבל כמעט שום יהלום אינו נקי מחמרים אחרים שנכנסו אליו בזמן היווצרותו. למרבית היהלומים, עוד בשלב ההתגבשות נכנסים חמרים אחרים כמו שאריות של חנקן ונתרן. לעיתים נראים ביהלום שאריות של פחמן שלא התגבשו, סדקים זעירים, אבני רובי זעירות, יהלומים קטנים ועוד. פגמים אלו ברובם לא נראים ללא הסתכלות ביהלום בעזרת זכוכית מגדלת ועל כן נראה היהלום שקוף.

 

5. יש רק יהלומים בצבע לבן

אכן, רוב היהלומים בעולם אכן בצבע לבן או שקוף, כך יותר נכון להגיד. אבל יש גם יהלומים טבעיים בשלל צבעים. הצבעים הנפוצים הם ורוד וצהוב. הצבע ביהלום מגיע מחמרים כימיים שנכנסים לגביש היהלום בעת היווצרותו. צבעים נוספים הם חום, כתום וגוונים בהירים של ירוק וכחול. יהלום בצבע אדום וכחול עמוק הם מאד נדירים. יש גם יהלומים שחורים המקבלים את הצבע שלהם מריבוי שאריות פחמן בתוך הגביש. יהלומים צבעוניים טבעיים הם יקרים יותר מיהלומים שקופים.

 

 

 

מאת: איריס הורטמן

כתבות נוספות בנושא

דילוג לתוכן